EU met industrie in actie tegen zwaarlijvigheid

De Europese Commissie wil samen met de voedingsmiddelenindustrie, consumentenorganisaties, reclamemakers en andere betrokkenen meer gerichte actie ondernemen tegen de ,,epidemie'' van zwaarlijvigheid (obesitas) in de Europese Unie. Zij heeft vandaag het startschot gegeven voor een gezamenlijk EU-actieplatform.

Volgens eurocommissaris Kyprianou (Gezondheid, Consumentenbescherming) gaat het om ,,vrijwillige actie'' op het gebied van voorlichting, reclame, lichaamsbeweging, samenstelling van levensmiddelen en portiegrootte. Het platform moet volgens hem een ,,katalysator'' zijn voor actie in alle EU-lidstaten. Als resultaat uitblijft kan de Commissie volgens hem overgaan tot meer dwingende maatregelen. ,,Ik geef er de voorkeur aan het niet te doen, maar het is een mogelijkheid'', zo onderstreepte hij vandaag.

In de komende maanden zullen de leden van het actieplatform met actieplannen komen, die in 2006 moeten worden uitgevoerd. Volgens Kyprianou moet eind 2006 duidelijk zijn of het platform tot concrete resultaten heeft geleid ,,die van praktisch nut zijn''. Hij wees erop dat sommige voedingsmiddelenbedrijven al initiatieven hebben aangekondigd, zoals het beperken van op kinderen gerichte reclame voor voedsel met veel vet, suiker of zout. Ook wees hij op initiatieven voor speciale etiketten.

Volgens vandaag gepubliceerde cijfers van de International Obesity Task Force (IOTF) zijn er in de EU elk jaar zo'n 400.000 schoolkinderen met overgewicht bijgekomen. Volgens de IOTF wordt het probleem van obesitas in de EU mogelijk onderschat, omdat in sommige landen niet alle gevallen worden geregistreerd. Er zouden mogelijk 200 miljoen mensen in de EU met overgewicht kampen. ,,Ons continent heeft te maken met een obesitasepidemie die net zo ernstig is als die in Noord-Amerika'', aldus Kyprianou.

Hij wees op de risico's voor ernstige ziekten, waaronder hartaandoeningen, verhoogde bloeddruk, beroertes en vormen van kanker. Ook zijn er grote economische kosten. Obesitas veroorzaakt 2 tot 8 procent van de ziektekosten.

In Nederland onderhandelen industrie en andere betrokkenen over een convenant om obesitas tegen te gaan. De Consumentenbond stapte echter uit het overleg, omdat er te weinig resultaat zou zijn. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) gaf al eerder aan dat bestrijding van obesitas voor hem een prioriteit is.