Energie door beweging

Nog steeds te koop: horloges, aangedreven door bewegingen van de pols. Doordat een kleine spoelveer bewegingsenergie overdraagt aan een micromotortje, hoeven geen batterijen meer te worden gebruikt. Sommige horloges, zoals die van Seiko, kunnen tot wel vier jaar reserve-energie opslaan.

Toch is deze vorm van kinetische energie erg uitzonderlijk in de elektronica, terwijl een mp3-speler die zich tijdens het joggen oplaadt toch erg handig zou zijn. Hetzelfde geldt voor een draadloze computermuis die door het heen en weer schuiven van energie zou kunnen worden voorzien.

Het Australische `Centre for Energy and Greenhouse Technologies' heeft aangekondigd dat het geld gaat stoppen in de ontwikkeling van een cel die beweging in energie omzet.

Deze Kinetic Energy Cell moet op den duur standaard en alkaline batterijen vervangen. Daarvan worden er nu nog miljarden per jaar gemaakt.

Een opvolger van een eerste prototype, dat ongeveer even groot is als een 9 volt batterij, wordt momenteel ontwikkeld door het in Melbourne gevestigde CRC for microtechnology. De batterij zet vibraties van bijvoorbeeld een auto of schip om in energie.

Bijzonderheden over die cel zijn nog niet vrijgegeven, behalve dat hij dankzij een innovatieve veerconstructie `op iedere vibratie kan worden afgestemd'.

    • Jan Libbenga