Bush' adviseur moet imago VS verbeteren

Eén van president Bush' naaste adviseurs en een Egyptisch-Amerikaanse vrouw zijn voorgedragen voor topfuncties om het Amerikaanse imago in de Arabische wereld te verbeteren. Karen Hughes, die banden heeft met Bush sinds zijn race voor het gouverneurschap van Texas in 1994, is gekozen als onderminister van Buitenlandse Zaken voor public diplomacy. Het Arabisch sprekende hoofd personeelszaken van het Witte Huis, Dina Powell, die als kind van Egypte naar Amerika verhuisde, moet haar plaatsvervanger worden. De Senaat moet het nog goedkeuren.

,,Als het gaat om onze public diplomacy, moeten we het simpelweg beter doen'', zei minister van Buitenlandse Zaken Rice gisteren bij de bekendmaking. ,,Deze baan zal moeilijk zijn. Percepties veranderen niet snel of gemakkelijk'', zei Hughes. ,,Het is duidelijk dat we het in de wereld na 11 september beter moeten doen om betrokken te zijn bij de moslimwereld.'' Veel moslims zien Amerika als een bondgenoot van Israël in het conflict met de Palestijnen en van repressieve Arabische regimes.

Adviseur Hughes verliet het Witte Huis in 2002 en keerde terug naar Texas om haar zoon zijn school te laten afmaken. Ze bleef Bush adviseren en reisde regelmatig met hem meer tijdens zijn herverkiezingscampagne.