Boze reacties na oproep Sinn Féin

De leiding van Sinn Féin, de politieke arm van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), is gisteren opnieuw in opspraak gekomen. Een waarschuwing van Sinn Féin dat de familie van een vermoorde man in Belfast niet zelf de politiek in moet gaan, leidde alom tot verontwaardiging.

De zusters van Robert McCartney, een katholiek die in januari vermoedelijk door IRA-leden werd gedood, overwegen een van hen als onafhankelijke kandidaat voor de landelijke verkiezingen naar voren te schuiven. Ze willen dat doen als de moordenaars niet snel worden veroordeeld. De verkiezingen in Groot-Brittannië vinden waarschijnlijk begin mei plaats.

De campagne van de zusters en de verloofde van McCartney heeft veel weerklank gevonden bij het katholieke volksdeel van Noord-Ierland, dat vanouds sympathiek stond tegenover de IRA en Sinn Féin. Tot dusverre heeft de politie echter bij gebrek aan getuigenissen niemand kunnen arresteren voor de moord. In het verleden hebben getuigen vaak met represailles van de IRA te maken gekregen, al hebben de IRA en Sinn Féin ditmaal beloofd daar vanaf te zien.

Martin McGuinness, toponderhandelaar voor Sinn Féin bij het Noord-Ierse vredesoverleg, reageerde gisteren tegenover de BBC afwijzend op de plannen van de familie. ,,De McCartneys moeten heel voorzichtig zijn. Ze kunnen hun campagne een slechte dienst bewijzen door de wereld van de partijpolitiek te betreden en over die lijn, die een heel belangrijke is, heen te stappen.'' Die opmerking werd door verschillende politici en commentatoren in zowel Groot-Brittannië als Ierland van de hand gewezen als ,,intimiderend''. Sinn Féin toonde daarmee aan dat het ongeschikt is om aan de regering deel te nemen, luidde het oordeel.

Intussen stuit Gerry Adams, de leider van Sinn Féin, op steeds meer gesloten deuren bij zijn reis door de VS, terwijl de zusters en verloofde van McCartney donderdag juist op het Witte Huis worden ontvangen. Nadat eerder president Bush had geweigerd Adams te ontmoeten, zegde deze week ook de Democratische senator Edward Kennedy een afspraak af. Kennedy, zelf van Ierse afkomst, verwees naar ,,de aanhoudende criminele activiteiten van de IRA en haar minachting voor de rechtsstaat''.

Een optreden van Adams voor de invloedrijke Council on Foreign Relations in New York werd evenmin een succes. Adams kreeg er onder meer het advies geen tweede Yasser Arafat te worden. ,,Na 11 september is er geen enkele verdraagzaamheid meer in dit land voor welke groep ook die geweld gebruikt om politieke doelstellingen te verwezenlijken'', waarschuwde Richard Haass, voormalige adviseur van Bush voor Noord-Ierland.