Blind moet Ajax weer in balans brengen

Danny Blind krijgt als nieuwe hoofdtrainer direct de zware taak Ajax dit seizoen nog naar de Champions League te loodsen. De club stond hem niet toe in de zomer te beginnen. ,,Dan nu maar de koe bij de horens pakken.''

Hoofdtrainer van Ajax worden het was nu of misschien wel nooit voor Danny Blind. Maar nu is wel een moeilijk moment. Hij wordt opgezadeld met een elftal zonder balans, zonder leidinggevende spelers en zonder routine. Een team bovendien waar sommige voetballers denken dat hun toekomst bij een andere club ligt. Geen ideaal moment derhalve om voor het eerst plaats te nemen in de dug-out van een betaald-voetbalclub, en zeker niet als die club Ajax heet. Jan Wouters mislukte zo als hoofdtrainer in Amsterdam en hij heeft nooit meer ergens anders de eindverantwoordelijkheid gedragen. Blind is niet bang dat hem hetzelfde overkomt. ,,Je moet mensen niet met elkaar vergelijken. Ik heb er bewust voor gekozen bij Ajax te blijven. Daarvoor heb ik al meerdere clubs afgezegd. Dan kan het op deze wijze lopen.''

Het bestuur, de directie en de raad van commissarissen willen uiteraard dat Ajax zich dit seizoen nog plaatst voor de voorronden van de lucratieve Champions League. Om dat te bereiken, en ervan uitgaande dat PSV de titel opstrijkt, moet AZ van de tweede plaats worden verdrongen. De achterstand van Ajax op AZ bedraagt vier punten. De Alkmaarse ploeg moet nog op bezoek in de Arena. Daarnaast kan Ajax nog de nationale beker winnen.

De leiding van Ajax had kennelijk niet voldoende vertrouwen in de interim-coaches Ruud Krol en Tonny Bruins Slot en wilde snel handelen. Dat Blind zondag een vuurdoop krijgt tegen koploper PSV, dat dan op bezoek komt in de Arena, is zijn eigen keus. Hij had zondag al kunnen beginnen tegen NEC. Maar beginnen met een nederlaag in Nijmegen komt harder aan dan tegen PSV, dacht hij.

In het streven naar resultaten zal Blind zijn idealen en denkbeelden over hoe het spel gespeeld moet worden nog even uit zijn hoofd moeten zetten. Normaliter kan een trainer met wat spelerswisselingen in de zomermaanden grotendeels zijn eigen team formeren. Tevens heeft hij in de voorbereiding op het seizoen de mogelijkheid het elftal ook te laten spelen zoals hij dat voor ogen heeft. Zo'n aanloopperiode is Blind niet gegund. Hij moet inspelen op de situatie die Koeman bij diens vertrek op 25 februari heeft achtergelaten. En hij beseft dat het gebrek aan geroutineerde leidinggevende spelers in het elftal zwaar weegt. Verschillende jonge voetballers uit de selectie, zoals Babel, Maduro en Sneijder, heeft hij zelf doorgeschoven naar de hoofdmacht. Maar hij zag sommigen daar verkeerd omgaan met de nieuwe status en weelde. ,,Daarom zal ik soms een knikje naar beneden moeten doen om progressie te kunnen boeken'', concludeert hij. ,,Het is jammer dat ik nu al moet beginnen. Aan de andere kant zijn er ook voordelen aan verbonden. Zo kan ik me nadrukkelijk bezighouden met versterkingen voor het volgende seizoen. Laat ik de koe dus nu maar meteen bij de horens pakken.''

Blind, die zijn spelers vandaag meteen vrijaf gaf, stelde als voorwaarde dat hij direct aan de slag mocht met de technische staf die hij voor ogen had. Enkele maanden geleden al heeft hij Gerard van der Lem benaderd. Blind wilde weten of hij zijn assistent wilde worden voor het geval hij een eredivisieclub zou gaan leiden. De voormalige rechterhand van Louis van Gaal, hoofdtrainer van AZ en bondscoach van Saoedi-Arabië, twijfelde geen moment toen hij vrijdag door Blind werd gevraagd naar zijn oude club terug te keren. Tevens wisselt Blind keeperstrainer Wil Coort in voor oud-doelman Fred Grim, met wie hij bij de jeugd werkte. Coort gaat tot 2007 naar het opleidingscentrum De Toekomst. Ruud Krol blijft en Tonny Bruins Slot wordt in elk geval tot het einde van zijn contract (medio 2006) ingezet voor scoutingwerkzaamheden. ,,Van der Lem wilde ik erbij hebben op basis van zijn ervaring'', legt Blind uit. ,,Hij kent onze manier van spelen en heeft altijd loyaliteit getoond. Ik hecht er waarde aan dat mijn assistent niet uit is op eigen succes. Krol heeft goede contacten met de spelersgroep en er een duidelijke mening over.''

Blind heeft de zegen van Ajax' erelid Johan Cruijff. En dat is mooi meegenomen. Ajax had in januari al een gesprek met zijn wereldberoemde adviseur. Dat ging toen over zaken als jeugdopleiding, de vacature van technisch directeur en de eventuele opvolging van Ronald Koeman. Cruijff reageerde positief op de naam van Blind, alhoewel de voormalige verdediger altijd wordt gezien als een adept van Van Gaal. En dat is niet de favoriete trainer van Cruijff. Blind: ,,Cruijff heeft mij gebeld om me te feliciteren. Vervolgens hebben we alleen over voetbal gesproken. Heel veel mensen associëren mij met Van Gaal. Maar mijn band met Cruijff is altijd extreem goed geweest. Hij heeft me als speler van Sparta een kans gegeven bij Ajax te komen voetballen toen dat niet echt logisch was.''

Het feit dat de leiding van Ajax er twee weken over heeft gedaan een interne kandidaat aan te stellen als hoofdtrainer, terwijl er allerlei andere namen circuleerden, neemt Blind voor kennisgeving aan. ,,Ik ben vanaf het begin op de hoogte gehouden. Deze mensen hebben hun huiswerk goed willen doen.'' Algemeen directeur Arie van Eijden: ,,We wilden ons zo breed mogelijk laten adviseren. Intern zijn er inderdaad wel eens namen de revue gepasseerd. Er zijn ook agenten geweest (van Martin Jol, red.) die zich hebben gemeld. Maar Blind was de eerste keus.''

    • Erik Oudshoorn