Adequate keuzes in de gezondheidszorg 3

Voortbordurend op de voortreffelijke analyse van de voorzitter van het UMC Geert Blijham, wil ik nog drie argumenten noemen die zijn visie ondersteunen:

1.Kwaliteit van behandeling hangt in hoge mate samen met kennis en ervaring van behandelaars. In expertcentra lopen patiënten de laagste kans om bij interventies te overlijden. Dat bleek o.a. uit een studie van de State University of New York, waarin 57.000 bypass-operaties in verschillende New Yorkse ziekenhuizen tussen 1997 en 1999 werden geanalyseerd. In ziekenhuizen en bij chirurgen die de meeste bypass-operaties verrichten, hebben patiënten de grootste kans die te overleven. Zelfs mensen met een relatief gunstige prognose (laag-risico-patiënten) hadden maar liefst 48 procent minder kans op overlijden als zij door een geroutineerde bypass-chirurg (minstens 125 operaties per jaar) werden geopereerd in een ziekenhuis waar jaarlijks minstens 600 bypass-operaties worden verricht (oefening baart kunst).

2.Expertcentra zijn bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen van `best practices' (kwaliteitsstandaarden). Zij vormen tevens een natuurlijke voedingsbodem voor innovatie. Expertcentra zijn het best in staat om door een grotere efficiency met behoud van kwaliteit de laagste behandelkosten te bereiken. Dit is ook van belang om bij inzet van dure geneesmiddelen een goede bewaking te verkrijgen.

3.Innovatie is het voorportaal van nieuwe patenten, waarmee meer dan alleen de ontwikkelingskosten kunnen worden terugverdiend. Als de organisatie van de gezondheidszorg slimmer wordt ingericht, kan medische vooruitgang daadwerkelijk worden gestimuleerd en ruimer dan momenteel aan de samenleving als geheel ten goede komen.

    • Ad van Bellen
    • Voorzitter Stichting Bloedlink
    • Patiëntennetwerk Erfelijke Hart-