Zachtaardige en intelligente coach

Oud-voetballer Danny Blind (43) is vanmiddag in de Arena gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. Een onervaren voetbalcoach op het hoogste niveau misschien, maar wel iemand met verbale kwaliteiten.

Het was voor hem persoonlijk misschien wel het hoogtepunt uit zijn voetballoopbaan. Die koude dag in Tokio, 28 november 1995. Danny Blind had zojuist na een 0-0 eindstand in de strafschoppenserie gedecideerd de beslissende penalty benut tegen het Braziliaanse Gremio, waardoor Ajax de wereldbeker in ontvangst mocht nemen.

In een enorme perszaal, bevolkt met honderden journalisten uit de hele wereld, arriveerde de aanvoerder meer dan een uur later in een nog besmeurd tenue. De scheenbeschermers hingen los onder de knieën. Blind nam achter de microfoon plaats en stak vervolgens in keurig Engels een monoloog af van een half uur over de speelwijze van Ajax. De aanwezigen zaten met open mond te luisteren.

De verbale kracht van Blind is altijd groot geweest. En dat is toch een belangrijke eigenschap voor een moderne trainer die zijn visie moet overbrengen op de spelers. Maar ook is zijn taak als ambassadeur van de club steeds groter geworden en heeft hij veel meer dan vroeger te maken met mondige voetballers. De organisatorische, didactische en voetbaltechnische eigenschappen van Blind zijn voor de buitenwereld misschien nog tamelijk onbekend, maar Ajax was heel tevreden over zijn werkzaamheden als trainer van de junioren A en als hoofd jeugdopleiding. De club besloot Blind dan ook aan te stellen als de nieuwe trainer/coach van het eerste elftal.

Het kan bijna niet anders dan dat adviseur Johan Cruijff vorige week een positief advies heeft afgegeven. De toenmalige trainer haalde de Zeeuwse speler in 1986 naar Ajax. Het was een omstreden beslissing de Spartaan binnen te halen voor de positie van rechtsback. Het bescheiden jongetje uit de provincie leerde in het harde milieu van Ajax van zich af te bijten. In het oude stadion De Meer was op de tribune zelfs te horen hoe Blind en Jan Wouters felle discussies voerden, waarbij vooral de laatste nog wel eens een scheldwoord in de mond nam.

Blind ontwikkelde zich al snel tot centrale verdediger en leider van het elftal. Als geen ander kon hij in de jaren negentig de visie van trainer Louis van Gaal uitvoeren in het veld. Blind beheerste de kunst op het juiste moment door te schuiven naar het middenveld en daar een man-meer-situatie te creëren. Hij was geen robuuste verdediger, maar met zijn timing en een perfecte sliding kon hij veel corrigeren. Officieel heeft hij 42 interlands achter zijn naam staan. Maar feitelijk zat Ronald Koeman, die ook nog over een perfecte trap beschikte, hem bij het Nederlands elftal steeds in de weg.

Nu kan hij bewijzen dat hij een betere trainer is dan Koeman. Blind koos de afgelopen jaren de weg der geleidelijkheid. Daarbij speelde zijn liefde voor Amsterdam en Ajax een grote rol. Hij wilde niet weg bij de club waaraan hij zijn hart heeft verpand, hoewel er talrijke aanbiedingen bij hem binnenkwamen om elders hoofdtrainer te worden. Liever bekwaamde Blind zich op het opleidingsinstituut De Toekomst zich in het vak van trainer. Tegelijkertijd met de gedachte dat hij ooit aan de beurt zou komen voor Ajax 1.

Aan zijn intelligentie en capaciteiten hoeft niet te worden getwijfeld, misschien wel aan zijn karakter. Een ogenschijnlijk aimabel persoon als hij, zal misschien te soft kunnen zijn voor het keiharde vak van hoofdtrainer bij een club die altijd moet winnen en dan ook nog met mooi voetbal. Het feit dat hij geen ervaring heeft op het hoogste niveau wordt bij Ajax niet als een probleem ervaren. Tenslotte zijn ex-voetballers als Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten ook direct in het `diepe' geworpen.

Ajax wil niet reageren op de vraag of Blind steeds de eerste keus was. Er circuleerden immers ook de namen van Martin Jol (Tottenham Hotspur) en Henk ten Cate (assistent Frank Rijkaard bij FC Barcelona). Het lijkt erop dat er met Jol contact is geweest. Dat er aan de voormalige trainer van RKC een duur prijskaartje hing wordt door Ajax echter ontkend. Jol liet afgelopen weekeinde weten bij Tottenham te blijven. Zijn wat al te actieve zaakwaarnemer Mino Raiola zorgde ervoor dat zijn kandidatuur reeds in een zeer vroeg stadium uitlekte. Binnen Ajax waren echter voldoende stromingen die vonden dat de meest geschikte persoon gewoon in eigen huis was.

    • Erik Oudshoorn