Wilders wil aparte status Nederland

Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Geert Wilders wil een `status aparte' voor Nederland binnen de Europese Unie.

Dat staat in een `onafhankelijkheidsverklaring' die het Kamerlid gisteren bij wijze van politiek programma heeft gepresenteerd. Wilders, die een politieke beweging wil oprichten, noemt zijn programma vandaag in deze krant ,,patriottistisch''.

Volgens Wilders moet de verhouding met de Europese Unie worden ,,heronderhandeld'' om veilig te stellen dat zaken als immigratie, het strafrecht en de verzorgingsstaat ,,in Nederlandse handen'' blijven. De Nederlandse status aparte moet lijken op die van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Als meer landen gaan deelnemen aan de euro en die munt zwakker wordt, wil Wilders de gulden terug.

Met zijn pamflet wil Wilders aantonen dat zijn politieke beweging niet ,,vooral of zelfs uitsluitend een `anti-islampartij' wordt''. Het voormalige VVD-lid betoogt dat er sprake is van een diepere crisis, die samenhangt met ,,de imcompetentie van de politieke elite in Brussel en Den Haag''. Zijn pamflet is een ,,onafhankelijkheidsverklaring'' van deze ,,elite van bange en laffe mensen''.

Wilders belooft als alternatief onder meer een sterke inkrimping van de overheid, een nieuwe economische `gouden eeuw' door onder meer een forse belastingverlaging en beperking van de verzorgingsstaat. Als voorganger in het verleden noemt hij Pim Fortuyn, die in 2002 als nieuwkomer een verkiezingscampagne voerde tegen het politieke establishment. ,,Ik heb Pim Fortuyn niet willen imiteren, maar hij had op veel punten wel gelijk.''

vraaggesprek: pagina 3