`Wij moeten ons lot als volk in eigen hand nemen'

Nederland is in de greep van `een elite van laffe en bange mensen' die niet het Nederlandse belang voorop stellen. Geert Wilders gaat daar een einde aan maken.

Het Kamerlid Geert Wilders verklaart zich voor de tweede keer onafhankelijk. Vorig najaar scheidde hij zich na een zesjarige carrière als opklimmend fractielid af van coalitiepartij VVD. Sinds gisteren is heel Den Haag zijn vijand, tegen wie hij nu een `onafhankelijkheidsverklaring' van negentien pagina's in stelling brengt. Wilders wil niet ,,dat een elite van laffe en bange mensen (van welke partij ook) dit land nog langer schaakt''. Hij wil de politiek ,,bevrijden van een cultuur van lage verwachtingen'', schijft hij. Zijn politieke beweging-in-oprichting staat voor een nieuw zelfbewustzijn: Wij kunnen ,,ons lot als volk in eigen hand nemen''.

Is dit een nationalistisch programma?

,,Nee, zeker niet. Het is wel een patriottistisch programma. Er is niks mis met patriottisme. Nu willen politici vooral aardig gevonden worden. Consensus is het hoogste goed, het poldermodel ons belangrijkste exportprodukt. Het beste voorbeeld is dat premier Balkenende in december in Brussel gewoon heeft ingestemd met het beginnen van onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU - terwijl de vox populi het niet wil, en het niet in ons belang is. Ik zeg: het Nederlands belang voorop. Het is: Turkije erin, dan Nederland eruit. Niks misschien.''

Er wordt wel gezegd dat het Nederlands belang in de EU ligt?

,,Kijk, ik heb niks tegen de EU. Maar Europa moet over vrijhandel gaan. De EU moet niets te zeggen hebben over onze rechtsstaat, verzorgingsstaat of ons buitenlands beleid. En zeker niet als er ook nog wezensvreemde culturen bij de EU komen.''

Denkt u dat Nederland buiten de EU kan opereren?

,,Het heeft mijn voorkeur bínnen de EU te blijven, het beeld moet niet worden dat ik er uit wil. Maar je bent geen paria als je niet in de EU zit. Waar het om gaat is dat we ons eigen belang voorop stellen.''

U bent boos, zegt u. Zoekt u uw aanhangers onder de boze mensen?

,,Ik zit hier geen politiek spel te spelen. Ik heb dit programma gewoon met mijn hart geschreven! Ik zit niet te rekenen waar de kiezers zitten. Maar ik merk wel dat veel mensen boos zijn, dat wel.''

Is populisme goed?

,,Dat is een elitair etiket, dat verklaar ik gewoon buiten de orde. De elite plakt me maar op wat ze wil. Mijn doel is: weg met de elite! Ik wil het land teruggeven aan de burgers. Ik heb zelf meegemaakt wat de elite kan doen, toen mij het vrije woord onmogelijk werd gemaakt.'' [in de VVD, red]

U heeft het in uw pamflet steeds over `ik', u bent na een half jaar nog steeds het enige gezicht van de Groep Wilders. Wilt u een eenling blijven?

,,Ik sta niet alleen. Ik werk aan een professionele organisatie, ik zamel geld in, ik ben mij inhoudelijk aan het verbreden - straks kom ik ook met standpunten over milieu en volksgezondheid. Dat doe ik allemaal met anderen, maar die willen nog niet hun naam eronder zetten. Dat komt door de veiligheidssituatie - in die zin is het niet mijn keuze alleen te opereren.''

Waar sluit uw nieuwe beweging op aan in het nationale verleden?

,,De geschiedenis is van groot belang... Ik heb Pim Fortuyn niet willen imiteren, maar hij had op veel punten wel gelijk. Alleen wil ik niet met het verleden bezig zijn, ik richt mijn blik op de toekomst. Mijn beweging wordt in politieke zin iets nieuws.''

    • René Moerland