Voorzitter Avebe weg na conflict

Bestuursvoorzitter Eltjo Haselhoff van aardappelzetmeelconcern Avebe is afgelopen vrijdag opgestapt na een conflict over investeringen in China. De voorzitter wil enkele miljoenen euro investeren in een fabriek in China. De andere vier leden van het bestuur willen die beslissing uitstellen tot er half april een nieuwe raad van commissarissen is aangetreden.

Avebe heeft een omzet van 628 miljoen euro, is actief in 120 landen en heeft ongeveer 2.000 werknemers. Het concern heeft al vestigingen in Azië en Zuid-Amerika, waar zetmeel uit tapioca wordt gehaald.

De vier bestuursleden die blijven zitten, willen dat eerst de resultaten in Europa verbeteren voordat er elders in de wereld geïnvesteerd wordt. Door het opstappen van Haselhoff bestaat het bestuur nu nog uit vier leden. In december vorig jaar stapten oud-Campina-topman Bernard Bijvoet en topman Daan van Doorn van vleesconcern Sovion al uit het bestuur. Zij waren tegen nieuwe investeringen in China.

Haselhoff werd vijf jaar geleden aangesteld om orde op zaken te stellen binnen Avebe. Samen met directeur Pieter Krijne zette hij een nieuwe koers uit om het concern gezond te krijgen. Krijne blijft aan om met de nieuwe raad van commissarissen te onderhandelen.

Avebe is sinds 2002 bezig met een reorganisatie waarbij onder andere 324 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. De fabrieken in Ter Apelkanaal en Gasselternijveen blijven open, maar de fabriek in Veendam gaat dicht. De resultaten bij Avebe staan onder druk. De omzet daalde vorig jaar van 635 naar 628 miljoen euro.

Om slagvaardiger te kunnen opereren wordt de structuur van de onderneming gewijzigd. De directie wordt omgevormd in een raad van bestuur. Daarnaast komt een nieuwe raad van commissarissen, die een controlerende taak krijgt. Avebe telt 4.000 boerenleden in Nederland en Duitsland.