`Verenigde Naties moeten ingrijpen in Nepalese crisis'

De Verenigde Naties mogen zich niet langer afzijdig houden van de crisis in Nepal. Mensenrechten worden er op grote schaal geschonden en de humanitaire situatie verslechtert dagelijks.

Dat zei Suhas Chakma, directeur van de Asian Centre for Human Rights (ACHR), vanmiddag tijdens een persconferentie in Delhi.

De ACHR heeft de mensenrechtencommissie van de VN in Genève vandaag, tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst, een 50 pagina's tellend rapport aangeboden met de titel `The case for intervention in Nepal'.

Sinds vorige maand heeft de Nepalese koning Gyanendra de noodtoestand afgekondigd in het bergkoninkrijk. Met het leger op straat, politici en activisten onder huisarrest, heeft de koning alle macht naar zich toe getrokken. Nepal gaat gebukt onder een jarenlange strijd tussen maoïsten en overheid. De koning wil nu met harde hand de maoïstische rebellen aanpakken. Zo'n zeventig procent van Nepal is volgens ACHR in handen van de maoïsten.

Volgens Chakma heeft het leger van Nepal carte blanche gekregen van de koning. Het treedt bikkelhard op tegen tegenstanders en critici van de koning. ,,Er zijn sinds 1 februari al zo'n 227 mensen vermoord, zonder enige gevolgen voor de daders. Journalisten zijn gearresteerd, vakbondsmensen in de cel gegooid en mensenrechtenorganisaties mogen hun werk niet doen'', zegt Chakma.

Volgens ACHR zijn er de afgelopen jaren al meer dan een miljoen Nepalezen naar India gevlucht. ,,Er is een vluchtelingenprobleem, dat niet officieel erkend wordt omdat er geen tentenkampen zijn.'' Nepal is aan het desintegreren, zegt hij. ,,Scholen in bezette gebieden functioneren niet meer, het aantal politiebureaus in het land is gedaald van 1500 naar 350, ziekenhuizen worden vaak amper meer bevoorraad en in 19 districten zijn de rechtbanken gesloten.''

Chakma roept daarom de Verenigde Naties op naar Nepal te gaan en onderzoek te doen naar mogelijke misstanden. De VN moeten ook iemand aanstellen die voor een vreedzame oplossing kan zorgen. ,,En de VS moeten stoppen met hun wapenleveranties aan het Nepalese leger.''