Thuiszeges voor AZ, PSV en Feyenoord

Co Adriaanse was gisteren de eerste om AZ te feliciteren met het bereiken van Europees voetbal in het nieuwe seizoen. Hij deed dit na de overwinning met 3-2 in de Alkmaarder Hout op De Graafschap. ,,AZ is op 57 punten gekomen, precies het aantal waarmee vorig jaar Europees voetbal is gehaald. Officieus is het weer binnen. Ik zie de nummer zes van de eredivisie niet meer op 57 punten komen.''

De trainer van AZ had alle reden tevreden te zijn. Niet alleen was het competitieduel tussen twee zware UEFA-Cupduels tegen Sjachtar Donetsk in volle winst omgezet, de ploeg waarvan hij aan het eind van het seizoen afscheid neemt, bleef ook goed in de Nederlandse titelrace. Tien wedstrijden voor het einde staat AZ op vier punten van PSV.

Met groot machtsvertoon gaf PSV gisteren voor eigen publiek het hoopvolle ADO Den Haag razendsnel het gevoel dat er helemaal niets viel te halen. Grote man bij de koploper was Park, die met twee treffers en een assist een groot aandeel in de dikverdiende zege had: 4-0. Park doet geen moment meer denken aan de onzekere speler die na het WK van 2002 in Eindhoven arriveerde.

Een week voor de uitwedstrijd bij Ajax speelde PSV na rust in een lager tempo. Zonder dat het ook maar een kans weggaf, spaarde de ploeg krachten voor de komende wedstrijden. Vier minuten voor tijd liet PSV nogmaals zien waarom het nog steeds uitzicht op drie hoofdprijzen heeft. Van Bommel nam weer eens een hoekschop. Dit keer was het Alex die liet zien hoe je van een dood spelmoment een gevaarlijk wapen maakt.

Het duel Feyenoord-Roda JC (4-1) stond bol van de protestuitingen, vooral tegen de afwezige voorzitter Jorien van den Herik. Ruim een half uur na de wedstrijd was het nog onrustig in en rond het stadion. De doorgewinterde aanhangers zijn boos over de straf- en veiligheidsmaatregelen die Feyenoord na de incidenten tijdens het duel met de Portugese ploeg Sporting heeft getroffen. De supporters gooiden toen vuurwerk, aanstekers en munten op het veld. Het duel werd onderbroken.