Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Uitgebreide reportage uit het tegenwoordige Poolse Swinoujscie dat zestig jaar geleden als het Duitse stadje Swinemunde in een uur tijd door Amerikaanse bommenwerpers van de kaart werd geveegd. Er vielen meer dan twintigduizend doden, vrijwel allemaal burgers. Nabestaanden en historici vragen zich af waarom het bombardement plaatsvond. Ned.2, 18.25-19.05u.

Netwerk. Reportage over de zoektocht van de Schotse Lesley Bilinda naar de moordenaars van haar man Charles Bilinda. Hij verdween in 1994 tijdens de genocide in Rwanda. Tien jaar na dato keert Lesley terug naar het land waar steeds meer mensen hun misdaden van destijds durven toe te geven. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor het illegaal verkrijgen van medicijnen via internet, voor het opsporen van illegale huurders in Amsterdam en tbs'ers die niet terugkeren van proefverlof. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer: Mannetje van de radio. Directeur van Radio 538 Jan-Willem Brüggenwirth gaat werken als runner en deejay. Ook zien we hem als side-kick in het programma van Edwin Evers. Een veertiger in een groep jonge honden. Ned.3, 20.25-20.55u.

Dokument: Onze jongens. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.05-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met Niels Kokmeijer, de 27-jarige aanvaller van Go Ahead Eagles, die wellicht moet stoppen na een dubbele beenbreuk door een grove aanval van Spartaan Rachid Bouaouzan. Justitie gaat de Spartaan strafrechtelijk vervolgen. RTL4, 22.50-24.00u.

KUNST & MUZIEK

Het uur van de wolf: Mary Pickford. Portret van Mary Pickford, de eerste filmster in Hollywood. Mary was wereldberoemd en leverde in de jaren '20 van de vorige eeuw een grote bijdrage aan de nieuwe filmindustrie in Amerika. Haar leven was een aaneenschakeling van armoede en succes, romantiek en tragedie. Ned.3, 20.55-22.00u.

Klassiek: George Gershwin. Pianoconcert in F van de componist George Gershwin die geen muziekopleiding genoot en eigenlijk niet eens wist wat `concerto' betekende. Ned.3, 0.00-0.45u.

FILM

Tomorrow Never Dies (Roger Spottiswoode, 1997, GB/VS). Daphne Deckers heeft piepklein bijrolletje en Dickey Beer was stunt-coördinator in tweede Bondfilm met Pierce Brosnan. Dit Bond-avontuur is bijna een gewone actiefilm geworden en ontbeert in elk geval het aristocratische en erotische raffinement van weleer. De schurk is dit keer een cynische media-tycoon die voor de kijkcijfers desnoods een derde wereldoorlog ontketent. SBS6, 20.30-23.10u., onderbroken door Hart van Nederland.

Bande à part (Jean-Luc Godard, 1964, Frankrijk). Thriller-intrige is van ondergeschikt belang in een betrekkelijk lichtvoetige `Godard' waarin hij flirt met zowel Hollywood als Anna Karina. Twee mannen (Claude Brasseu en Sami Frey) en een vrouw (Karina) hebben het in een grijze voorstad van Parijs voorzien op een lading geld. Gaat mis. TV5, 22.25-24.00u.

Catch 22 (Mike Nichols, 1970, VS). Fameuze zwarte succeskomedie geeft een zo treffend mogelijke vertaling van Joseph Hellers meesterlijke boek over de absurde logica van de oorlog. Met Alan Arkin, Art Garfunkel. BBC1, 1.15-3.20u.

Once upon a Crime (Eugene Levy, 1992, VS). Tweederangs misdaadkomedie speelt in Frankrijk en Italië. Eigenaar van door Richard Lewis en Sean Young gevonden hond blijkt vermoord. Ook met John Candy, James Belushi, Ornella Muti. Morgen, SBS6, 15.40-17.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met fotografe Dana Lixenberg die werkt voor o.a. Entertainment Weekly, Newsweek, Vogue Hommes, de Engelse Marie Claire en Vrij Nederland. Zij woont sinds 1990 in New York City. Binnenkort is haar werk te zien in Amsterdam en Haarlem. Radio 1, 19.04-20.00u.

Casa luna. Gesprek met vice-fractievoorzitter van D66 Lousewies van de Laan over de onrust in haar partij rondom de invoering van de gekozen burgemeester, de kiesstelselhervorming en de Stichting Beter Europa. Radio 1, 0.04-0.45u.

Dolcevita. Onder meer een reportge over het sentiment in en rondom de circuspiste. Welk kind droomt er niet van? Al mocht je alleen maar de hokken schoonmaken, de wagens aanvegen, de beren bewaken. Ook wordt er op het strand van Schiermonnikoog naar echte liefdesverhalen gezocht. Morgen 747AM, 8.10-10.00u.