Syrië belooft volledige ontruiming Libanon

De Syrische president, Bashar al-Assad, heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties, Terje Roed-Larsen, zaterdag verzekerd dat Syrië wel degelijk al zijn troepen en veiligheidspersoneel uit Libanon gaat terugtrekken. ,,Syrië verlaat Libanon'', aldus de gezant na de ontmoeting. ,,Ik zou zeggen dat dit nu een onomkeerbaar feit is.''

Daarmee lijkt een einde te komen aan de onduidelijkheid die de Syrische terugtrekking bleef omgeven. In zijn toespraak tot het Syrische parlement, zaterdag een week geleden, sprak Assad over een ,,totale terugtrekking'' zonder de data te specificeren. In een top tussen de Syrische en Libanese presidenten kwamen dezen slechts overeen om de Syrische troepen naar de Beka'a vallei in Oost-Libanon terug te trekken. Verdere stappen vereisten, zo concludeerde de top, nieuwe besluiten. Maar volgens Roed-Larsen kan hij volgende week al een tijdsplan bekendmaken aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan en zal de terugtrekking verlopen in overeenstemming met VN-resolutie 1559.

Roed-Larsen liet na zijn ontmoeting met Assad weten dat Syrië ook al zijn veiligheidsofficieren en leden van inlichtingendiensten uit Libanon zal terugtrekken. Voor de oppositie in Libanon is dat goed nieuws. Zij onderstreepte keer op keer dat Syrië via de inlichtingendiensten een grotere invloed had op het reilen en zeilen in Libanon dan door zijn puur-militaire aanwezigheid.

Inmiddels doet Syrië er nog alles aan om de terugtocht van de soldaten een zo glorieus mogelijk cachet te geven. Een contingent Syrische soldaten dat terugkwam uit Libanon, werd bij de grens opgewacht door een menigte met Syrische vlaggen. Buitenlandse journalisten, die waren uitgenodigd om de terugkeer bij te wonen, konden zien hoe dankbaar de aanwezige Syriërs waren voor de diensten die hun soldaten aan het buurland Libanon hadden geleverd.

De president van Libanon, Emile Lahoud, riep zaterdag zijn landgenoten op om kalm te blijven en af te zien van verdere betogingen. ,,Als de demonstraties hier en daar doorgaan, dan hoeft degene die [begin vorige maand premier Hariri vermoordde, red.] slechts een granaat te gooien. En wat gebeurt er dan met onze kinderen?''

    • Bernard Bouwman