Sportgeschiedenis in de uitverkoop

Het olympische turnpakje van Elvira Becks, compleet met toebehoren? Te koop voor slechts 26 euro. De `gouden' schaats van Annie Borckink? Bied meer dan 35 euro en het befaamde glij-ijzer uit Lake Placid staat bij u thuis op de schoorsteenmantel. Wees wel een beetje snel, want u heeft nog maar veertien dagen om uw slag te slaan.

Voor wie het is ontgaan: sportkoepel NOC*NSF houdt een internetveiling met als `topstukken' gepresenteerde parafernalia uit de Nederlandse sportgeschiedenis. De opbrengst is paradoxaal genoeg bestemd voor de inrichting van het nieuwe sportmuseum in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Maar eerst moet de zolder uitgemest worden.

Grootste pronkstuk is, ondanks de `scheurtjes in de bodem', zonder twijfel kavelnummer 81: de skiff (laatste bod vijftig euro) waarmee Jan Wienese in 1968 Nederlands eerste en enige olympische roeimedaille in de eenmansboot won. `Bezichtiging is mogelijk op afspraak', meldt `de plaats waar u enorm voordelig in kunt kopen', www.daanveilingen.nl.

Maar laat Wienese nu niet op de hoogte zijn van het voortvarende staaltje Hollandse koopmansgeest. Hij meende zijn boot slechts te hebben uitgeleend en eist het vaartuig per direct terug, brieste hij zaterdag in Het Parool. Waarna de veilers snel een paar kleine doch niet onbelangrijke lettertjes toevoegden op hun site: `Let op! Het kan in individuele gevallen voorkomen dat een schenker zijn of haar schenking terug wil.'

Op bedremmelde toon heeft de `moeder van de Nederlandse sport', Erica Terpstra, al laten weten dat hier sprake is van een `ernstige fout'. Dat laat onverlet dat de voorzitter van NOC*NSF zelf ook een duit in het zakje doet: zes alleraardigste sportbeeldjes uit de privé-collectie van de oud-zwemster worden geveild.

Wienese had beter moeten weten. Sporthistorische attributen in Nederland zijn parels voor de zwijnen. Cultureel erfgoed? Nooit van gehoord! Topsportbeleving in Nederland is vooral carnaval. Een oranje pruik en na afloop weer over tot de orde van de dag. Het Nederlands Sportmuseum Olympion in Lelystad moest niet voor niets de deuren sluiten, en (dus) uitverkoop houden.

    • Mark Hoogstad