Smith stoot oud record uit de boeken

Kogelstoter Rutger Smith heeft gisteren het Nederlands record van Erik de Bruin verbeterd. De winnaar van het zilver bij de Europese indoorkampioenschappen in Madrid zegevierde bij de buitenwedstrijd in het Turkse Mersin met de afstand van 21 meter. Het oude record stond sinds mei 1986 met 20,95 meter op naam van De Bruin.

Smith had de grens van 21 meter al geruime tijd in zijn hoofd zitten. Indoor is hij al Nederlands recordhouder met 20,79 meter, de afstand die hem een week eerder in Madrid de tweede plaats opleverde. ,,Op de EK stak ik in een goede vorm. Met dat idee ben ik ook naar Mersin gegaan.'' Bij zijn derde poging was het raak. ,,Ik begon agressief met afstanden over de 20 meter. Toen wist ik dat een mooie prestatie mogelijk was.''

Aanvankelijk voelden Smith, die vorig jaar in Leiden al tot 20,94 meter was gekomen, en ook andere kogelstoters zich minder op hun gemak. De organisatoren beschikten slechts over kogels met een diameter van 115 millimeter. ,,Dat is eigenlijk te klein'', zei Smith. ,,Ik stoot daar niet graag mee.'' Pas op het laatste moment slaagden de organisatoren er in nog twee kogels met een diameter van 128 millimeter te regelen. ,,Daar kon ik nog een oefenstoot mee maken voor de wedstrijd begon.''

Smith riep in het verleden herhaaldelijk dat hij toe was aan een prestatie over de 21 meter. Dat bleef tot gisteren bij woorden. In Madrid gaf hij met zijn zilveren medaille eindelijk aan dat de tijd om te oogsten is begonnen. In Mersin onderstreepte de jonge Groninger nogeens dat hij internationaal met de besten meekan.

,,Dit wilde ik graag. Ik wilde over die 21 meter. Nu landde de kogel precies op die grens, maar er staat nu een 2 en 1 achter mijn naam. Daar ben ik ontzettend blij mee. Het is een oud record dat de boeken uitgaat. Negentien jaar heeft het gestaan, het werd tijd dat het eens werd bijgesteld. Madrid is een mooi opstapje geweest naar het buitenseizoen.''

Smith, zaterdag derde met de discus, was na zijn prestatie in Madrid al zeker van deelname aan de WK in augustus in Helsinki. ,,Ik ga nu niet roepen dat het dit seizoen nog veel verder gaat. Ik wil niet aan grootspraak doen. Even pas op de plaats en in mei gaan we verder in de buitenlucht.''