Reuser maakt het verschil bij bleek Willem II

In de spreekwoordelijke hoek waar de klappen vallen wordt momenteel vooral Brabants gesproken. NAC Breda heeft sinds de winterstop geen wedstrijd meer gewonnen, terwijl RBC Roosendaal de aansluiting met de veilige zone van de eredivisie begint te verliezen. En ook Willem II en FC Den Bosch hebben, op zijn zachtst gezegd, betere tijden gekend. Zaterdag stond een Brabantse derby op het programma: het leek alsof de angst tegen de onmacht speelde. Willem II, de nummer 14 op de ranglijst, speelt na een reeks ongelukkige wedstrijden zonder lef, terwijl hekkensluiter Den Bosch kwalitatief een divisie lager thuishoort.

Beide trainers weten precies waar de pijn zit. Jan van Grinsven, die bij Den Bosch de vorige week ontslagen Henk Wisman vervangt, mist al tijden de noodzakelijke strijdlust. Via een uitvoerig groepsgesprek werd de selectie gedwongen om in de spiegel te kijken. ,,Het begint met het veroveren van de bal. Daar is passie voor nodig. Maar zonder bal kan je nu eenmaal niet goed voetbal laten zien. Dat leken we een beetje vergeten te zijn'', aldus de voormalige keeper.

Robert Maaskant van de Tilburgse ploeg mag dan op papier voldoende kwaliteit in huis hebben, hij wordt geplaagd door blessures en schorsingen. ,,We missen al langere tijd precies de spelers die initiatief nemen, wat brutaler zijn. Zoals Hadouir, Kreek, Wau en tot vorige week Reuser.'' Maaskant moest het ook zonder Van Nieuwstadt, Redan en Mathijsen stellen.

Een heuse degradatiewedstrijd viel te verwachten, en dat was ook wat de toeschouwer met name in de eerste helft voorgeschoteld kregen: veel balverlies en nauwelijks een uitgespeelde kans, waardoor beide keepers geen enkele serieuze redding hoefden te plegen. Hulp bij het scoren moest van de scheidsrechter komen: Dick Jol legde tien minuten voor rust de bal op de stip, nadat keeper Oscar Moens van Willem II Ferne Snoyl had gevloerd. Koen van de Laak was trefzeker en hij bracht het aantal doelpunten van héél Den Bosch dit seizoen op dertien.

Het doelpunt verlamde de Tilburgse ploeg zo mogelijk nog meer: tien dagen eerder had Willem II in een bekerwedstrijd Den Bosch nog met een afgetekende 3-0 verslagen, maar dat leek de ploeg geen enkel zelfvertrouwen te hebben gegeven. En de voorsprong van de hekkensluiter was extra pijnlijk, omdat Jol al in de twaalfde minuut verdediger Peter Uneken terecht met rood van het veld had gestuurd. Hij hield de doorgebroken spits Christophe Lepoint vast. ,,Toen wij tegen tien man kwamen te spelen, zag je het niveau bij ons teruglopen'', zei Maaskant na afloop. ,,Ik weet ook niet waarom we toen niet aanvallender gingen spelen. Je moet naar het doel toe, heb ik steeds geroepen, maar het leek wel of er vooral naar de zijkant werd gespeeld. Maar daar staat het doel niet.''

Enig lef in de ploeg kwam er pas toen de bijna herstelde Martijn Reuser (ex-Ajax en ex-Ipswich Town) in de tweede helft inviel en in het laatste kwartier van de wedstrijd viel de beslissing via doelpunten (invaller) Hans Denissen en – vier minuten voor tijd – Tom Caluwé. ,,Op zo'n moment zie je welk verschil zo'n Reuser uitmaakt'', blikte een bijzonder opgeluchte Maaskant na de wedstrijd terug. ,,Hij kon nog maar een half uur meespelen, maar hij is van het type gifkikker van wie we er nu te weinig in het veld hebben rondlopen.''

De jonge trainer van Willem II zag de voorsprong op Den Bosch toenemen tot 19 punten, maar de weg naar boven is zeker zo lang. Ten opzicht van nummer 5 Vitesse bedraagt de achterstand bijvoorbeeld 15 punten. Ondanks het tegenvallende seizoen lijkt de positie van de zelfverzekerde Maaskant geen moment in gevaar te zijn. In elk geval niet bij de toeschouwers. Het publiek mort wel – al na twintig minuten wordt massaal `voetballen, voetballen' – gescandeerd, maar als doelwit wordt uiteindelijk voorzitter Jan Vullings uitgekozen. Onder zijn verantwoordelijkheid is inmiddels al een hele delegatie van Willem II naar AZ (Denny Landzaat, Tarik Sektioui, Joris Mathijsen, Kew Jaliens en Adil Ramzi) vertrokken en afgelopen week werd bekend dat ook middenvelder Danny Mathijsen naar Alkmaar verhuist.

Het publiek mocht dan alle reden hebben ontevreden te zijn, beide trainers waren dat niet. Maaskant had ondanks alles weer eens drie punten op zak. ,,Het gaat nog steeds niet soepel. We moesten vandaag winnen. De wil om te winnen was er. Gelukkig zijn we daar alsnog in geslaagd.'' Van Grinsven, die als interim-coach dicht bij de eerste uitzege van zijn ploeg was, leek ook met een tevreden gevoel naar Den Bosch terug te keren. ,,Jammer, dat we het niet hebben gehaald. Maar we hebben veel strijd geleverd.''

Willem II

2

FC Den Bosch

1

Ruststand 0-1. 36. Van de Laak 0-1 (strafschop), 74. Denissen 1-1, 86. Caluwé 2-1. Schds: Jol. Tsch: 11.900. Rode kaart: 11. Uneken (FC Den Bosch). Gele kaarten: Reuser (Willem II) en Janssen (FC Den Bosch).

    • Erik van der Walle