Nuon geeft geen prognose voor 2005

Energiebedrijf Nuon verwacht dat de plannen van Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) om de Nederlandse energiebedrijven te splitsen in leverings- en netwerkbedrijven ,,zeer negatieve gevolgen'' zullen hebben voor de onderneming. Het bedrijf waagde zich vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers dan ook niet aan een voorspelling over het resultaat in 2005.

Het plan van Brinkhorst zal later dit jaar worden behandeld in de Tweede Kamer. De energiebedrijven zijn fel tegen ppsplitsing, mede omdat de stroomkabels het meest waardevolle deel van de bedrijven zijn.

Nuon boekte vorig jaar een omzet van 4,9 miljard euro, een daling van 3 procent die met name werd veroorzaakt door desinvesteringen. Het bedrijfsresultaat daalde met 5 procent naar 511 miljoen euro in 2004, aldus Nuon.

De nettowinst daarentegen steeg met 49 procent naar 387 miljoen euro. Die stijging werd voor een belangijk deel veroorzaakt door twee eenmalige belastingvoordelen welke het bedrijf 123 miljoen euro opleverden.

Nuon behaalde vorig jaar meer inkomsten uit de levering van elektriciteit, onder meer als gevolg van hogere volumes en verbeterde marges in de zakelijke markt. De omzet in gas nam af, hetgeen het bedrijf onder meer toeschrijft aan de temperatuur in 2004, die hoger dan gemiddeld was.

Nuon, na Essent het grootste energiebedrijf in Nederland, heeft meer dan twee miljoen klanten. De grootste aandeelhouders van de energieleverancier zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam, de stad waar het hoofdkantoor is gevestigd. Er werken 9.441 mensen.