Nederlandse wielersuccessen in Zuid-Europa

De Amerikaan Bobby Julich werd gisteren dankzij zijn eindzege in Parijs-Nice de eerste leider in de ProTour. De nieuwe reeks topkoersen is een idee van voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielrenunie. Hij zag afgelopen weekeinde landgenoten in zijn competitie een hoofdrol spelen. Joost Posthuma won zaterdag een etappe in Parijs-Nice, Servais Knaven was gisteren ritwinnaar in de Tirreno-Adriatico. De Spaanse wereldkampioen Oscar Freire, in dienst bij Rabobank, gaat in de Italiaanse etappekoers aan de leiding.

Zaterdag was het Rabodag in de ProTour. Terwijl Freire in de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico voor de derde keer de sprintelite versloeg – Danilo Hondo en Fabrizio Guidi werden respectievelijk tweede en derde – was Posthuma de beste in de zesde etappe van Parijs-Nice.

Posthuma, net 24, stapte vorig jaar juni over naar de profploeg van de Rabo. ,,Ik ben dus nog geen jaar prof'', glunderde hij zaterdag na zijn mooie solo. De jonge coureur was vroeg in de zesde etappe meegesprongen in een kopgroep van acht. Op de col de Tanneron, de laatste klim van de dag, demarreerde de Duitser Jörg Ludewig. De Nederlander reed er op de macht naar toe en liet Ludewig nog voor de top achter. Het peloton eindigde uiteindelijk op meer dan vier minuten, maar daar hoefde leider Julich zich geen zorgen over te maken. De 33-jarige Amerikaan slaagde er een dag later, gesteund door zijn ploeggenoten van CSC in, de aanvallen van de Spanjaard Valverde te weerstaan en de eindzege te veroveren. Valverde mocht nog wel de dagzege opeisen. Thomas Dekker werd negende in de lastige slotrit.

Julich had de primeur de eerste wielrenner te zijn die de witte leiderstrui van de ProTour in ontvangst mocht nemen. Die leidende positie kan hij morgen al verliezen als de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico afloopt. Beste renner daarin is tot dusverre Oscar Freire, klassementsleider met drie ritzeges op zak. Gisteren was de ritzege voor Servais Knaven. De Nederlander in dienst van het Belgische Quick-Step ontsnapte in de slotkilometers uit een kopgroep van vijf man en bleef alleen voorop.

Het was Knavens eerste serieuze overwinning sinds zijn ritzege in de Tour van 2003. Net 34 jaar geworden is zijn rol binnen Quick-Step vooral een sturende. ,,Het is voor mij belangrijk de jongeren in de ploeg aan overwinningen te helpen. Ik won in 2004 zelf niets, maar was heel tevreden over mijn seizoen.''

Nu won Knaven in Saltara op de enige voor hem mogelijke manier: solo: ,,Ik ben geen sprinter en geen klimmer. Ik word ouder, maar ook slimmer.''