Mary Gauthier

Op haar vierde cd wordt Gauthier opnieuw begeleid en geproduceerd door Gurf Morlix, maar het is niet meer van hetzelfde. Gauthiers teksten gaan niet langer alleen over het schilderachtige leven van een op 16-jarige leeftijd van huis weggelopen meid. Ze blijkt, zoals in Mercy Now, compassie te voelen voor een verslaafde broer, haar kerk, haar land, haar vader: `I love my father, and he could use some mercy now.' Zelfs religie doet zijn intrede, in het boeddhistisch getinte Wheel Inside The Wheel, maar deemoedig wordt ze er niet van. Van Nashvilles Harlan Howard zingt ze Just Say She's A Rhymer, net zo onvervalst country als haar eigen Drop In A Bucket.

Een ongelukkige jeugd mag een goudmijn zijn, Mary Gauthier bewijst hier dat ze daar bovenuit groeit. De vooral door het fenomenale gitaarwerk van Gurf Morlix prachtige muziek wordt hier en daar verrijkt door Hammond of cello. Het resultaat is tegelijk spaarzaam en vol, en opnieuw een parel in de kroon van de `koningin van de country noir'.

Mercy Now. Lost Highway 602498641682

    • Bart Jippes