Lufthansa wil Swiss overnemen

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil de aangeslagen Zwitserse concurrent Swiss Air Lines overnemen. Dat hebben de twee ondernemingen gisteravond bekendgemaakt.

De onderhandelingen bevinden zich in een vergevorderd stadium. In een gezamenlijke verklaring heet het dat de ondernemingen in ,,constructieve onderhandelingen'' een businessplan hebben opgesteld. Swiss blijft een zelfstandige, Zwitserse onderneming, maar de strategische leiding komt in handen van het Duitse Lufthansa. Twee jaar geleden liep een overname spaak op de eis van Lufthansa dat de aandeelhouders van de Zwitserse onderneming moesten participeren in een kapitaalsinjectie.

Swiss is in handen van de Zwitserse overheid (20 procent), kleine aandeelhouders (14 procent), banken en institutionele beleggers. Volgens het Britse persbureau Reuters zouden overheid en banken slechts een symbolische vergoeding voor hun belang ontvangen. De directie van Swiss zou het principeakkoord vandaag voorleggen aan de banken. Vorige week werd de Zwitserse regering al op de hoogte gebracht.

De kleine aandeelhouders zouden een bod van Lufthansa tegemoet kunnen zien dat is gebaseerd op het koersgemiddelde van de afgelopen weken. Dat zou neerkomen op een bedrag van tussen 50 en 60 miljoen euro.

De Zwitserse onderneming maakte vorige jaar een verlies van 140 miljoen franc (90,3 miljoen euro), bij een omzet van 3,5 miljard franc (2,3 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg het verlies 687 miljoen franc (443 miljoen euro).

Een saneringsplan van de directie voorziet in een kostenreductie van 200 miljoen euro per jaar vanaf 2007. Voor de bezuinigingen moeten acht vakbonden toestemming geven. Bovendien moet de helft van de 550 piloten op regionale vluchten worden ontslagen. Duitse media gaan ervan uit dat de piloten zich tegen de plannen van Lufthansa zullen verzetten. ,,Het is een catastrofe hoe Swiss met personeel omgaat'', zei Urs Eicher, voorzitter van de bond van cabinepersoneel, Kapers, tegen het Zwitserse dagblad Neue Zürcher Zeitung.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat Lufthansa van plan is om de zeventien langeafstandsverbindingen van Swiss overeind te houden. Van de zeventien bestemmingen zouden er slechts zes winstgevend zijn. Lufthansa hoopt dat de partners waarmee Lufthansa samenwerkt in de Star Alliance (onder meer United Airlines) meer passagiers voor deze vluchten naar Zürich zullen brengen. Swiss zou het verkeer tussen Duitsland en Zwitserland, dat nu voor 60 procent in handen is van Lufthansa, voor zijn rekening nemen.