Lobont wint duel van de doelmannen

De wedstrijd van de keepers. Zo karakteriseerde interim-trainer Ruud Krol NEC-Ajax. Dat gold inderdaad met name voor de tweede helft. Daarin stopte zowel Bogdan Lobont (Ajax) als Dennis Gentenaar een strafschop. De NEC-doelman zag de bal echter in tweede instantie alsnog door goed anticiperende Ajacieden worden opgevangen waarbij Hedwiges Maduro de winnende treffer maakte. Los van deze situatie deed zich enige tijd later een incident voor dat ook bepalend zou zijn voor het beeld van de wedstrijd.

In de 66ste minuut botste NEC-uitblinker Romano Denneboom tegen Ajax-doelman Maarten Stekelenburg op. De jonge keeper verliet met paarse, trillende lippen op een brancard het veld en in een ziekenhuis werd geconstateerd dat hij een lichte hersenschudding had opgelopen. Stekelenburg werd vervangen door Lobont die sinds 24 oktober 2004 (PSV-Ajax) door blessures aan linkerknie en middelvinger geen wedstrijd meer had gekeept. De Roemeen was er overduidelijk op gebrand een goede indruk achter te laten. Hij stopte vrijwel onmiddellijk de strafschop van Rob Wielaert en stond vervolgens als een leeuw zijn doel te verdedigen.

Dat had Ajax nodig, want de ploeg speelde in Nijmegen als een tobclub. Het mocht een wonder heten dat Ajax daarmee nog drie punten verdiende. Lobont hield echter goede herinneringen over aan het kwaliteitsarme duel. Over een kleine twee weken speelt Roemenië in Boekarest de belangrijke WK-kwalificatie-interland tegen het Nederlands elftal en dan wil hij het doel van zijn land verdedigen. Dat wordt moeilijk als hij vier maanden geen duel heeft gekeept.

Lobont kon na zijn herstel zelfs in het tweede team geen ritme opdoen omdat de wedstrijden van dat elftal de afgelopen weken werden afgelast. Plotseling deed zich dit buitenkansje voor. En wellicht komt er zondag voor Lobont een vervolg tegen PSV. ,,Bogdan heeft de afgelopen weken heel scherp getraind'', vertelde de keeperstrainer van Ajax, Wil Coort. ,,Hij wil per se op 26 maart tegen Nederland onder de lat staan.''

Een reservedoelman bij Ajax hoeft nooit te wanhopen. De laatste jaren krijgt hij altijd een nieuwe kans, zelfs als de trainer, zoals in het geval van Lobont, voor zijn concurrent (Stekelenburg) heeft gekozen. De Amsterdamse doelmannen zijn immers buitensporig vaak geblesseerd. Brokkenpiloten lijken het. Ze wisselen elkaar af met blessures of houden elkaar gezelschap in de ziekenboeg. Lobont bijvoorbeeld heeft in dit opzicht al een aardig record opgebouwd. In januari 2001 was hij acht weken uitgeschakeld door een schouderblessure. In augustus 2002 bleef hij vier maanden aan de kant, nu door een kwetsuur aan de andere, linkerschouder. Het trainingskamp van vorig jaar in Portugal verliet hij met een rugblessure. Tegen PSV kwam hij enkele maanden later na een sprong verkeerd terecht waardoor hij de binnenband van zijn linkerknie verrekte. Op de tweede trainingsdag van 2005 brak Lobont vervolgens de middelvinger van zijn rechterhand.

Over Stekelenburg, de concurrent van Lobont, kan ook een fors aantal blessures worden opgesomd. En de op papier derde doelman Hans Vonk, rond de winterstop enige tijd opgewaardeerd tot eerste keus wegens zijn routine, herstelt momenteel van een kwetsuur in het bovenbeen. Coort heeft de lange blessurelijst ooit in kaart gebracht. ,,In de zes jaar dat ik nu keeperstrainer ben van Ajax bleek dat alleen Stekelenburg een keer een spierblessure heeft opgelopen. Al die andere kwetsuren zijn ontstaan door toedoen van een tegenstander of door een verkeerde keuze van de doelman.'' Coort kon zich niet aan de indruk onttrekken dat Stekelenburg ook gisteren de botsing met Denneboom had kunnen voorkomen. ,,Maarten nam de beslissing om het duel aan te gaan net iets te laat. Hij had eerder moeten ingrijpen of niet.''

Het zal moeilijk meetbaar zijn, maar het zou verder heel goed kunnen dat de reeds jaren wankele defensie van Ajax, al dan niet in de hand gewerkt door de risicovolle speelwijze, keepers dwingt om op onverantwoorde wijze in te grijpen. Ofschoon keeperblessures in het verleden toch zelden voorkwamen.

Lobont is vooral sterk in spelhervattingen. Eenmaal in het bezit van de bal spurt hij meestal naar de rand van het strafschopgebied om direct een middenvelder of een aanvaller te bedienen. Daarmee werd tegen NEC in het laatste half uur even verbloemd dat de opbouw bijzonder matig was bij Ajax dat de licht aan zijn pols geblesseerde Van der Vaart had thuisgelaten. Bondscoach Marco van Basten, die in De Goffert spits Ryan Babel uit de voorselectie van Oranje niet eens zag invallen en de andere kandidaat voor zijn keurkorps, Maduro, weer een degelijke partij zag spelen, moet dat niet zijn ontgaan.

Dat Lobont ook een goede lijnkeeper is kwam hem bij de strafschop van Wielaert van pas. Feilloos tikte hij de laag ingeschoten bal uit de linkerhoek. De penalty, veroorzaakt door een vermeende overtreding van Julien Escudé op Edgar Barreto, leek overigens een goedmakertje van de Belgische scheidsrechter VandeVelde. Want eerder viel Hatem Trabelsi over de benen van Arjan Ebbinge en ook dat voorval rechtvaardigde geen strafschop. Hierbij ging VandeVelde af op aanwijzingen van zijn grensrechter.

NEC liet de kans op de gelijkmaker liggen. Zoals de ploeg van trainer Cees Lok meer mogelijkheden om Ajax punten afhandig te maken onbenut liet. Voor Van Basten nog één tip over Lobont: op ballen van de flanken reageert hij minder sterk. Maar ook Stekelenburg schijnt daar problemen mee te hebben.

NEC

0

Ajax

1

Ruststand 0-0. 51. Maduro 0-1. Schds: Vandevelde (Bel). Tsch: 12.000. Gele kaarten: Wielaert, Barreto (NEC) en De Jong (Ajax).

    • Erik Oudshoorn