Leider oppositie Egypte na zes weken vrij

Een Egyptische oppositieleider die zes weken geleden werd gearresteerd op verdenking van fraude bij de inschrijving van zijn partij voor de verkiezingen is gisteren op borgtocht vrijgelaten. De partij van Ayman Nour, Ghad (Morgen), heeft zes zetels in het parlement en is daarmee de grootste oppositiepartij. ,,Ze hebben dagenlang geprobeerd de Ghad-partij te vernietigen. Maar dat is niet gelukt'', zei Nour gisteren. ,,We betalen een prijs voor onze zoektocht naar vrijheid.''

De arrestatie van de politicus, wekte de woede van onder andere de VS. Maar Nour heeft nadrukkelijk gezegd dat hij geen buitenlandse druk wil ten gunste van hem. Hij heeft zelf geweigerd de borgsom van 10.000 Egyptische ponden (ongeveer 1500 euro) te betalen, maar was blij dat zijn aanhangers het bedrag hebben bijeengebracht. Bij zijn vrijlating werd Nour opgewacht door een enthousiaste menigte.

Nour, wiens parlementaire onschendbaarheid in verband met het onderzoek is opgeheven, wil zich kandidaat stellen voor het presidentschap. Nour is een groot voorstander van constitutionele hervormingen die Egypte meer democratie zouden moeten geven. Hij heeft de voorstellen die president Hosni Mubarak twee weken geleden daartoe deed dan ook verwelkomd.

Toen zei Mubarak, wiens vierde ambtstermijn van zes jaar er bijna opzit, dat hij presidentsverkiezingen met meer dan één kandidaat mogelijk wil maken. Tot nu toe draagt het parlement een kandidaat voor, die vervolgens via een referendum gekozen wordt. Dat betekent dat de grondwet moet worden gewijzigd, iets waartegen Mubaraks eigen partij, de Nationaal-Democratische Partij (NDP), zich altijd heeft verzet.

Volgens waarnemers was Mubaraks stap een reactie op toenemende druk vanuit de VS. Maar critici menen dat deze aanpassing weinig consequenties heeft voor het huidige politieke bestel, omdat geen van de oppositionele partijen een kandidaat heeft die een kans maakt tegen Mubarak.

Nour noemde Mubaraks besluit twee weken geleden een ,,belangrijke stap naar inwilliging van de eis van de partij en het Egyptische volk van uitgebreide grondwettelijke hervorming''. Het was voor hem aanleiding een hongerstaking tegen zijn arrestatie te stoppen.

Het Amerikaanse leger hervat de jaarlijkse militaire oefeningen samen met het Egyptische leger. Die gezamenlijke oefeningen werden na de aanslagen van september 2001 beperkt en voor het begin van de oorlog in Irak gestaakt. ,,We begrijpen hoe belangrijk deze oefening voor de regio is'', aldus generaal Richard Myers, voorzitter van de Amerikaanse verenigde chefs van staven.