Kirgizië: klacht oppositie over massale fraude

In de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Kirgizië is gisteren volgens de oppositie opnieuw sprake geweest van grootscheepse fraude.

,,Dit zijn de smerigste verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt'', zei gisteren Isjenbai Kardyrbekov, een van de vele oppositiepolitici die door de overheid van de kandidatenlijst was geschrapt. De leider van de oppositiepartij Ata Meken, Omoerbek Tekebajev, zei dat ,,alle traditionele manieren zijn toegepast om de verkiezingen te vervalsen, van het kopen van stemmen tot het intimideren van kiezers''. Een Kirgizische organisatie stelde dat de onregelmatigheden in de tweede ronde van gisteren ernstiger waren dan die in de eerste ronde.

De internationale gemeenschap, die na de eerste ronde op 27 februari had geklaagd over verkiezingsfraude en het bewind van president Azkas Akajev had opgeroepen de tweede ronde eerlijker te laten verlopen, heeft nog geen oordeel over de tweede ronde gegeven. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) had gisteren enkele tientallen waarnemers ter plaatse.

In de eerste ronde werden 32 parlementariërs in hun district met een absolute meerderheid direct gekozen; twee van hen vertegenwoordigen oppositiepartijen. In de tweede ronde van gisteren stonden de 43 resterende zetels op het spel; in twaalf districten deed de oppositie mee. In vier districten stond vandaag een oppositiekandidaat op winst. Duidelijk was vanochtend dat de dochter van president Akajev er gisteren in is geslaagd een zetel te bemachtigen. In de eerste ronde won ook een zoon van de president een zetel.

De verkiezingen werden overschaduwd door onzekerheid over de plannen van president Akajev, die zich bij de komende presidentsverkiezingen niet langer kandidaat kan stellen. Akajev is al president sinds Kirgizië in 1991 onafhankelijk werd. Een woordvoerder van de president zei eind vorige week dat Akajev overweegt een referendum uit te schrijven, waarin het volk de vraag krijgt voorgelegd of hij alsnog kandidaat zou mogen zijn voor een nieuwe ambtstermijn die door de grondwet wordt verboden.

De oppositie verweet het afgelopen weekeinde de internationale gemeenschap inmenging in het verkiezingsproces door het besluit, vrijdag, om een deel van de buitenlandse schuld van Kirgizië kwijt te schelden. Daarmee zou de internationale gemeenschap pal voor de verkiezingen aantonen ,,een dictator'' te steunen.

De Club van Parijs – de crediteuren van Kirgizië – schrapte vrijdag een schuld van 124 miljoen dollar en herschikte nog eens 431 miljoen dollar van de buitenlandse schuld van Kirgizië (die in totaal twee miljard dollar beloopt).

Akajev zei zaterdag dat de maatregel van de Club van Parijs neerkomt op ,,een signaal van het vertrouwen van de internationale gemeenschap in ons vermogen de interne stabiliteit te handhaven, verdere economische groei te garanderen en onze democratie te versterken''.