Huizenruil

Je huis ruilen, dat kan natuurlijk ook. Dea Valk woonde in een flat die te klein was voor drie mensen. Haar zoon en dochter kunnen als tieners niet zonder een eigen slaapkamer. ,,Dus toen ben ik zelf maar in de huiskamer gaan slapen.''

Dat is nu niet meer nodig. Ze heeft sinds enkele maanden een huis met drie slaapkamers, een zolder en een tuin. Geruild met Karel Batenburg, een weduwnaar die kleiner wilde gaan wonen. Hij is nu blij met een woning zonder trappen, een balkon op het zuiden, op enkele honderden meters van zijn oude woning. Hij wilde in de buurt blijven omdat hij er een volkstuin heeft. ,,Ik was op zoek naar een seniorenwoning. Die zijn er niet. Daarvoor moet je iets mankeren. En ik mankeer niets.''

In Zwolle mag je huizen ruilen. Dea Valk bood in het krantje van drie Zwolse woningcorporaties haar woning aan. Karel Batenburg reageerde. Ze voldeden aan de belangrijkste voorwaarde van de corporatie, namelijk dat de huurprijs van de beide woningen ongeveer gelijk is, en dat de woning past bij het inkomen van de bewoner. Ook elders in Nederland worden wel huurwoningen geruild, meldt de koepel van woningcorporaties Aedes, al weet men niet hoe vaak.

Samen zitten Dea Valk en Karel Batenburg nu aan de eettafel van Dea. Je huis ruilen is ,,spannend'', zegt Karel Batenburg. Vooral omdat het in één dag moet gebeuren. ,,Je kunt niet vooraf gaan klussen.'' Ze hebben eind oktober allebei een vrachtwagentje gehuurd. Dea had ,,een blik vrienden opengetrokken''. Ze hebben het met gesloten beurzen gedaan. Veel mensen willen bij een verhuizing spullen verkopen, maar dat moet je bij ruilen niet doen. ,,Je moet niet gaan muggenziften'', zegt Karel Batenburg.

Dea Valk is tevreden. Wel vindt ze het merkwaardig dat er zó weinig huizen zijn, dat ze zelf haar woning heeft moeten ruilen. ,,Een woningcorporatie heeft de plicht om een geschikte woning aan te bieden. Ik ben toevallig op het idee gekomen om een woning te ruilen, maar andere mensen denken daar misschien helemaal niet aan. Die zitten jarenlang zonder goede woning!''

Woningcorporatie SWZ erkent dat er te weinig huizen zijn. Een vrijkomende woning levert gemiddeld zo'n honderdvijftig reacties op. Er worden ook te weinig nieuwe huurhuizen gebouwd. ,,We hebben wel geld, maar we hebben geen grond om woningen op te bouwen'', zegt een woordvoerder. Koophuizen zijn voor veel huurders te duur. ,,De markt zit vast. Iedereen blijft zitten.''

Het ruilen van huizen kan een bijdrage leveren aan de oplossing van de woningnood. Groot is die bijdrage nog niet. In één jaar zijn er bij de Zwolse corporatie 53 succesvolle woningruilen geweest. De corporatie wil er nu wel meer bekendheid aan geven.

Dea Valk: ,,Ze zouden er iemand voor moeten aanstellen.'' De woningcorporatie heeft daarover nagedacht, maar een bemiddelaar komt er pas, aldus een woordvoerder, als er veel meer woningen worden geruild.