Haider overweegt terugkeer in FPÖ

Na opnieuw een gevoelige nederlaag voor de rechts-populistische FPÖ bij Oostenrijkse verkiezingen overweegt Jörg Haider terug te keren als leider van de partij. In april zal op een vervroegd congres een nieuwe koers worden uitgezet voor de partij, die onder het succesvolle leiderschap van Haider in 1999 uitgroeide tot de tweede partij van Oostenrijk en sindsdien deel uitmaakt van de regeringscoalitie. Bij gemeenteraadsverkiezingen in Stiermarken verloor de FPÖ bijna de helft van de aanhang.

De huidige partijvoorzitter en zus van Haider, Ursula Haubner, benadrukte dat de partijtop háár de opdracht heeft gegeven om tot een consolidatie van de FPÖ te komen. Maar mocht Haider, op dit moment gouverneur in Karinthië, bereid zijn het leiderschap weer op zich te nemen, dan zal daarover ,,serieus'' gesproken worden.

Vorige week zei Haider dat ,,de oude Freiheitlichen'' zullen verdwijnen, maar dat hij daarbij slechts zou opereren als ,,een loyale strijder, niet als de baas''. Die opmerkingen waren een reactie op de voortdurende negatieve opiniepeilingen voor de FPÖ. Extreme figuren binnen de eigen gelederen van de partij leverden intussen toenemend kritiek op het functioneren van de FPÖ in de regeringscoalitie met de conservatieve ÖVP. Haider en de zijnen hebben vier van hen uit de partijtop gezet.

,,Het voortbestaan [van de partij] staat op het spel'', zei Haider dit weekeinde. ,,En ik zal daarbij zeker niet werkloos toezien. Ik ben ervan overtuigd dat we een soort nieuwe FPÖ nodig hebben.''

Haider heeft twee voorwaarden aan een eventuele terugkeer verbonden. Allereerst eist hij dat er een einde komt aan de verdeeldheid binnen de partijtop. En verder wil hij ,,voldoende autoriteit om radicale hervormingen door te voeren binnen de partij''. Haider zegt dat hij, net als in het verleden ,,een strijdgroep door heel Oostenrijk'' wil oprichten.

Rechtse critici hebben zich echter nog niet de mond laten snoeren. Een van hen, europarlementariër Andreas Mölzer, zei in dagblad Die Presse medelijden te hebben met Ursula Haubner. ,,Politiek bedrijven tussen een overdominante bondskanselier [ÖVP-leider Wolfgang Schüssel, red.] en een lastige sterke man van de FPÖ, haar broer, is echt niet gemakkelijk'', aldus Mölzer.