Disney benoemt nieuwe topman

De raad van commissarissen van de Walt Disney Company heeft gisteren Robert Iger benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter, als opvolger van Michael Eisner. Iger (54) is sinds 2000 de tweede man bij het amusementsconcern. Hij gold al langer als favoriete opvolger van Eisner (63), die meer dan twintig jaar topman is geweest bij Disney. Eisner draagt op 30 september officieel zijn functie over.

Iger, die ooit begon als weerman, kwam in 1996 bij Disney, toen hij de ABC Group leidde tijdens de fusie van dat bedrijf met Disney. Hoewel hij de gedoodverfde opvolger was van Eisner, zegt Disney ook naar externe kandidaten gekeken te hebben. Zo werd topvrouw Meg Whitman van internetveiling Ebay genoemd als mogelijke kandidaat. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal bedankte Whitman voor de functie wegens langdurig dralen over de benoeming bij Disney.

Twee voormalig commissarissen, waaronder Walt Disney's neef Roy, reageerden woedend op de benoeming van Iger. Volgens de twee is de raad van commissarissen ernstig tekortgeschoten bij het zoeken naar kandidaten van buiten het bedrijf. Ze zijn van mening dat aandeelhouders zijn ,,opgelicht'' door de voor de hand liggende beslissing.

Roy Disney en zijn zakenpartner Stanley Gold, aandeelhouders en oud-commissarissen, zien in de benoeming van Iger een directe invloed van Eisner. In een brief aan de raad van commissarissen noemden zij Eisner vorig jaar een ,,lame duck'', aangeschoten wild, die niet meer in staat is het miljardenbedrijf te leiden. Roy Disney, die naast een sentimentele band met het bedrijf ook een miljoenenbelang in Disney heeft, en Gold zien in Robert Iger een stroman zonder visie.

Disney-dochter Miramax, dat in 2004 de filmhit The Aviator uitbracht, is wel enthousiast over Iger. Die staat bekend als minder polariserend dan Eisner.