Diagonaalspeler maakt verschil in volleybalfinale

De volleyballers van Nesselande hebben in Athene de Europa-Cupfinale verloren van Olympiakos Pireaus. Het verschil: de kwaliteit van de diagonaalspeler.

Vergelijk de diagonaalspelers Markos Milinkovic en Kristian van der Wel en de 3-0 nederlaag van de volleyballers van Nesselande tegen het Griekse Olympiakos Pireaus, zaterdag in de finale van de Top Teams Cup in Athene, is verklaard. Hoe goed Van der Wel op nationaal niveau ook is, hij legt het op alle fronten af tegen de veelvoudige Argentijnse international.

In volleybal is de diagonaalspeler vrijwel altijd de beste aanvaller, van wie zowel aan het net als in het achterveld gebruik wordt gemaakt. Bovendien wordt hij geacht over een harde sprongservice te beschikken en bij voorkeur redelijk te kunnen blokken, hoewel dat onderdeel doorgaans niet het sterkst is ontwikkeld bij diagonaalspelers. Buitengewoon goede diagonaalspelers, die zo worden genoemd omdat ze diagonaal ten opzichte van de spelverdeler staan, onderscheiden zich ook met het vermogen de bal uit slechte set-ups op de grond te rossen; zij brengen in het algemeen iets extra`s.

Van de Nederlandse volleyballers is Richard Schuil ontegenzeglijk de beste diagonaalspeler. Bij het nationale team heeft had hij in normale doen altijd het hoogste scoringspercentage. Als Kay van Dijk van Omniworld zich zo blijft ontwikkelen als hij nu doet, volgt hij Schuil op als Nederlands beste. De 20-jarige krullenbol gaf daarvan afgelopen weekeinde bij de final four in Athene een voorproefje, door de meeste scorende aanvaller te worden, zelfs al eindigde Omniworld op de vierde en laatste plaats, als gevolg van een 3-2 nederlaag in de `kleine' finale tegen Dukla Liberec uit Tsjechië.

Van Dijk kan nog veel beter worden, hetgeen bij Van der Wel, gelet op zijn leeftijd van 26 jaar, nog maar de vraag is. Bovendien is hij 20 centimeter (2.14 meter tegenover 1.94) korter dan Van Dijk, hetgeen vooral in internationaal volleybal zwaar telt. Zie Milinkovic, die met 2.05 meter elf centimeter boven Van der Wel uitsteekt.

De feiten mogen dan, in vergelijking met Milinkovic en Van Dijk, tegen Van der Wel spreken, voor zijn trainer Peter Blangé is hij de beste diagonaalspeler van Nederland. En dat sprak de recordinternational zaterdag na de verloren finale ook letterlijk uit. Bovendien voegde Blangé er aan toe het een schande te vinden dat Van der Wel nog nooit voor het Nederlands team is geselecteerd.

Blangé moet zich bij die uitspraak meer op emotionele dan feitelijke gronden hebben gebaseerd, want in de finale haalde hij in de beslissende fase van de derde set toen Nesselande nog uitzicht op setwinst had Van der Wel naar de kant, nadat de speler vier keer op rij de bal in het blok had geslagen. Bovendien liet de trainer er na afloop geen misverstand over bestaan het te betreuren dat Van Dijk vorig seizoen voor Omniworld had gekozen en niet voor Nesselande. En hij voegde er aan toe, dat de blonde diagonaalspeler nog steeds welkom is in Rotterdam. Die wens is op z'n zachtst gezegd merkwaardig als je de beste diagonaalspeler van Nederland in huis zegt te hebben.

Hoewel de bewering niet gestaafd kan worden, was het ontbreken van een diagonaalspeler met internationale kwaliteiten misschien wel de reden dat Nesselande de Europa Cup verspeelde aan Olympiakos Pireaus. Op alle andere onderdelen ontliepen de ploegen elkaar weinig. Nesselande miste de extra klasse, die Olympiakos in de persoon van Milinkovic wel had. De blonde Argentijn scoorde op het momenten dat het moest en hielp zijn ploeg met kanonskogels van opslagen enkele keren over dode punten heen. Daarnaast sprokkelde hij punten met het blok bijeen stimuleerde hij in het veld zijn medespelers met een aanstekelijk enthousiasme. Milinkovic werd met recht gekozen tot waardevolste spelers van het toernooi.

Hoezeer Blangé in Athene zijn ploeg loofde, hij kon niet de indruk wegnemen dat het nastreven van hogere ambities met het aantrekken van betere spelers gepaard moet gaan. Als Nesselande aan alle hoge toelatingseisen kan voldoen om volgend seizoen Champions League te spelen en op dat niveau potten wil breken, krijgt het in de huidige teamsamenstelling problemen.

Daarvoor komt het net die extra klasse tekort en is het gebrek aan lengte van zijn spelers internationaal een groot nadeel. Nesselande is een kleine ploeg, die dat compenseert met teamspirit en slim spel. Maar in de Champions League zal eenvoudigweg meer kracht en lengte verlangd worden; dat zijn nu eenmaal de wetten van het internationale volleybal.

Aangezien bij Nesselande het geld ontbreekt om sterke buitenlandse spelers te halen, zal de kwaliteitsimpuls uit eigen land moeten komen. Daarom oriënteert de regerend Nederlands kampioen zich op de spelers van het talententeam, dat voor VC Capelle in de eredivisie uitkomt. Twee namen liet Blangé zaterdag al vallen: aanvaller Jan Willem Snippe en spelverdeler Yannick van Harskamp.

Het zijn niet de spelers die Nesselande onmiddellijk sterker zullen maken, maar wel twee talenten die kunnen uitgroeien tot spelers van internationale waarde om wie de ambitieuze Blangé zo verlegen zit. Cruciale vraag is: willen die spelers naar Nesseland komen, als nagenoeg de complete eredivisie de jacht op het talententeam heeft geopend?

    • Henk Stouwdam