Dales: wijziging voorstel formateur

VVD'er Geert Dales gaat het concept liberaal manifest, dat onder zijn voorzitterschap is geschreven, aanpassen. Dat zei hij zaterdag in Amsterdam tijdens een bijeenkomst waar partijleden in debat konden gaan met de commissie over het nieuwe beginselprogramma van de VVD.

De commissie-Dales wil kiezers rechtstreeks een kabinetsformateur laten kiezen. Als het de formateur niet lukt een coalitie te vormen, dan zou in het oorspronkelijke voorstel de Tweede Kamer een nieuwe formateur aanstellen. Dales wil nu echter dat er dan nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Hij kondigde aan eind mei op het partijcongres, waar over het manifest gestemd zal worden, daartoe een amendement in te dienen. Dales: ,,De commissie mag ook amenderen. Er gaat immers geen dag voorbij zonder een nieuw idee.''

Anne Lize van der Stoel, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Centrum en voormalig Kamerlid, is tegen ieder voorstel voor een gekozen formateur. Ze vroeg Dales: ,,Voor welk probleem is dit eigenlijk de oplossing? Als je een formateur kiest weet je nog niet wat voor een kabinet je krijgt qua inhoud.'' Van der Stoel pleitte er voor om de kabinetsformatie voortaan live op tv uit te zenden. Dales: ,,Dat kan natuurlijk niet.''

Ook onder de aanwezige partijleden was er weinig enthousiasme voor de gekozen formateur. Velen voelden er weinig voor om ,,om de haverklap naar de stembus te gaan.'' Eén van de partijleden zei:,,D66 nadert het einde van haar leven doordat ze de nadruk legt op staatkundige hervorming. Ik denk dat dit ons electoraal wat zal gaan kosten. Alleen politici vinden staatkundige hervorming interessant.'' Een andere deelnemer aan het debat zag ook voordelen aan de gekozen formateur: ,,Het zou natuurlijk erg leuk zijn geweest als Wouter Bos was gekozen en nu dit kabinet had moeten leiden.''