China: geweld tegen Taiwan mogelijk

Het Chinese parlement, het Volkscongres, heeft vandaag ingestemd met een omstreden wet die militair geweld tegen Taiwan goedkeurt, mocht het eiland zich onafhankelijk verklaren.

De zogenoemde anti-afscheidingswet legitimeert ,,niet-vreedzame middelen en andere noodzakelijke maatregelen'' als Taiwan zich afscheidt. De strijdkrachten mogen ook ingrijpen als alle mogelijkheden voor een vreedzame hereniging ,,volledig'' zijn uitgeput.

De wet werd door het Volkscongres aangenomen met 2.896 tegen nul stemmen, bij twee onthoudingen. Na de stemming werd de wet onmiddellijk door president Hu Jintao getekend. Daarmee heeft China zijn decennia-oude dreiging om Taiwan zonodig aan te vallen, een wettelijke basis gegeven.

Peking hoopt dat de wet de Taiwanese president Chen Shui-bian ervan weerhoudt diens streven naar zelfstandigheid voort te zetten. Chen zou Taiwan onafhankelijk willen zien voordat zijn tweede en laatste ambtstermijn in 2008 afloopt, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN vanochtend.

Het communistische regime van China beschouwt Taiwan (23 miljoen inwoners) als een afvallige provincie. Het eiland is sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 feitelijk een eigen staat, echter zonder algemene internationale erkenning.

Gezien de spanningen met Taiwan keurde het Volkscongres in Peking vandaag ook een stijging van de defensie-uitgaven met 12,6 procent goed. Op de afsluitende zitting van de jaarlijkse vergadering van het parlement stemden de ongeveer 3.000 gedelegeerden ook in met de begroting.

De Chinese premier, Wen Jiabao, bestempelde de anti-afscheidingswet als een wet van vrede. ,,Deze wet versterkt de relaties [met Taiwan], versterkt het streven naar hereniging en is noch gericht tegen het volk van Taiwan, noch is het een oorlogswet'', zo zei hij op een persconferentie. Premier Wen trok een parallel met de Amerikaanse Burgeroorlog, die werd uitgevochten om te verhinderen dat een deel van de Verenigde Staten zich zou afscheiden. Hij voegde daaraan toe dat China geen buitenlandse bemoeienis met zijn Taiwan-beleid wenst, maar daar ook niet bang voor is.

De wet leidde in Taiwan en het buitenland tot kritische reacties. De woordvoerder van de Taiwanese regering, Cho Jung-tai, stelde dat de wet ,,oorlog goedkeurt''. China, zei hij, zal de prijs voor deze wet nog betalen. Een andere woordvoerder van de Taiwanese regering stelde dat de nieuwe Chinese wet ,,ernstige gevolgen zal hebben voor de veiligheid van heel Oost-Azië''. De Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken bestempelde de regeling kort voor haar reis naar China als ,,niet behulpzaam''. Volgens haar vergroot de wet de spanningen.

Gisteren adviseerde president Hu Jintao het Chinese leger zich gereed te houden voor oorlog en de landsverdediging ,,boven alles'' te plaatsen. Hij zei dat kort nadat hij tot voorzitter was benoemd van de Centrale Militaire (staats)Commissie. Die benoeming bekroont de machtsoverdracht aan Hu, die begon in november 2002, toen hij de partijleiding in handen kreeg. Hu volgde in maart 2003 Jiang Zemin op als president. Hu heeft nu alle topposities in staat, leger en partij in handen.