Brokjes uit Soest en Irak

Ruim twintig maanden waren uiteindelijk 7.000 Nederlandse militairen in Irak voor vredestaken en het handhaven van de veiligheid. Vorige week droegen ze het commando in Camp Smitty over aan de Britten. Vanavond het eerste deel van het tweeluik Onze Jongens van Thom Verheul, die de families van de soldaten Bart Sanders uit Soest en hospik Thijs van Rossum uit Baarn tijdens hun verblijf van vier maanden in Irak volgde. In Irak zaten zij in de provincie Al Muthanna.

Uit de documentaire blijkt dat de ouders dachten dat het in die provincie relatief veilig was. Maar dat beeld veranderde snel toen de 29-jarige wachtmeester Jeroen Severs bij een hinderlaag omkwam. Vlak voor dit incident was Bart zelf gewond geraakt toen hij 's nachts tijdens een rit met een jeep in een gat reed en over de kop sloeg. Hij hield er een lichte hersenschudding en pijn aan zijn knie aan over.

Het humanitaire werk waarvoor Bart en Thijs waren uitgezonden kwam in de verdrukking doordat de Irakezen meer weerstand boden en aanslagen uitvoerden. De ongerustheid `thuis' wordt groter als steeds vaker de Amerikaanse en Nederlandse patrouilles onder vuur komen te liggen.

In een brokkelige montage zien we beelden van de ouders in hun dagelijkse leven en hun familie. Wij zijn getuige van e-mailcontact, een joggende vader en we zien een van de moeders op school met peuters over Irak en slechterik Saddam Hussein praten. Dat alles gelardeerd met beelden uit het gebied en van Camp Smitty, afkomstig van het ministerie van Defensie.

Regisseur Verheul tracht na te gaan waaruit het werk van de militairen in Irak bestaat. Echt duidelijk wordt dat niet en veel vertellen mag natuurlijk niet van Defensie. Evenmin spreken zij zich duidelijk uit over de rechtmatigheid van de Amerikaanse interventie in Irak. We moeten het doen met ,,kijken naar ongewone dingen zoals antitankgranaten, het verzorgen van gewonden en op bezoek gaan bij de bevolking''. Wat de militairen tegenviel was dat ze meteen na aankomst in een temperatuur van 50 graden aan het werk moesten.

Jammer dat het eerste deel bestaat uit onsamenhangende fragmenten van het thuisfront en het `front' in Al Muthanna. Dat werkt verwarrend en daarmee komt de bezorgdheid van de familie en het effect op hun leven niet uit de verf.

Dokument: Onze jongens, NCRV, Ned.1, 23.05-23.50u. en slot volgende week maandag.

    • Markus Meulmeester