Blind (43) nieuwe trainer van Ajax

Danny Blind is de nieuwe hoofdtrainer van voetbalclub Ajax. Hij is vanmiddag gepresenteerd als opvolger van de vorige maand vertrokken coach Ronald Koeman. Blind, die een contract voor twee jaar en drie maanden heeft getekend, gaat per direct aan de slag en zal zondag plaatsnemen in de dug-out als Ajax in de Arena koploper PSV ontvangt.

De directie en raad van commissarissen van de Amsterdamse voetbalclub kozen voor Blind, omdat hij de afgelopen jaren als hoofd jeugdopleiding en trainer van de A-junioren een uitstekende indruk heeft gemaakt. Bovendien is de 43-jarige Zeeuw volledig vertrouwd met de cultuur van de club. De aanstelling van Blind, voormalig verdediger van Ajax, had verder als voordeel dat hij meteen aan de slag kan. De clubleiding wil dat er zo snel mogelijk wordt gebouwd aan een ingespeeld elftal. De nog regerende landskampioen staat derde in de eredivisie, op acht punten achterstand van PSV.

Ajax wil niet ingaan op andere namen die ook circuleerden als kandidaten voor het trainerschap. Zo werden Martin Jol (trainer Tottenham Hotspur) en Henk ten Cate (assistent-trainer van FC Barcelona) genoemd. Beiden waren niet direct beschikbaar. Jol heeft het uitstekend naar zijn zin bij de Londense club, Ten Cate wilde niet eerder dan komende zomer met Ajax praten.

Blind werd in 1986 door de toenmalige trainer Johan Cruijff als rechtsback van Sparta naar Ajax gehaald. Hij won met de Amsterdamse club vijf landstitels, de nationale beker, de Champions League, de Europa Cup II, de UEFA Cup en de wereldbeker. Na zijn spelersloopbaan werd hij directeur spelersbeleid, maar die baan beviel hem niet. Hij werd trainer van de A-junioren en vanaf 2003 hoofd jeugdopleiding.

PORTRET: pagina 13