Bij waterpolo geen behoefte aan een `VdH'

Om waterpolo te behouden als olympische sport, worden spelregelwijzigingen doorgevoerd.

Bij het door de Nederlandse vrouwen gewonnen WK-kwalificatietoernooi is bekendgeworden welke nieuwe regels de wereldzwembond FINA in het waterpolo wil doorvoeren. Zo waterpoloën vrouwen volgend seizoen weer in een bad van 25 meter in plaats van de huidige dertig meter. Een andere belangrijke spelregelwijziging, voor zowel mannen als vrouwen, is dat de afstand waarop een vrije bal direct op het doel mag worden geschoten, wordt verkleind van zeven naar vijf meter.

De afstand tot het doel bij een strafworp wordt verlegd van vier naar vijf meter. Verder wordt het aantal seconden op de schotklok teruggebracht van 35 naar dertig. Het blokken van de bal met twee handen is voortaan over het hele veld verboden, op straffe van een strafworp. De wijzigingen om de sport aantrekkelijker te maken, zullen naar verwachting in juli tijdens het WK door de wereldzwembond (FINA) worden bekrachtigd. De aanpassing zou nodig zijn om waterpolo te behouden als olympische sport.

Wat voor waarde hecht u aan de winst van het kwalificatietoernooi?

Peter-Paul Metz, bondscoach vrouwenploeg: ,,Als je kijkt naar het resultaat, dan is dat kwalificatie voor het WK. Belangrijker is misschien dat we hebben bewezen ons te kunnen meten met de wereldtop en dat we finales kunnen winnen. De eerste vier plaatsen geven recht op een startbewijs, maar een finale speel je alleen om te winnen.''

Wat vindt u van de nieuwe spelregels?

,,Ik denk dat het altijd goed is om je sport nog beter proberen te maken. Het lijken me voor het spel goede aanvullingen, al moeten sommige regels zich nog bewijzen. Wat voor ons niet goed uitkomt is het inkorten van het veld naar 25 meter. Onze goede aanpassing aan een langer veld is één van de successen van afgelopen week. De FINA wil het spel sneller maken, maar als ik iemand wil zien die zo snel mogelijk aan de andere kant van het veld is, kijk ik naar Pieter van den Hoogenband. Waterpolo gaat om acties, passes, het samenspel en de schoten op het doel.''

Maakt u zich zorgen om waterpolo als olympisch nummer?

,,Ik heb begrepen dat waterpolo op de Spelen van 2008 honderd procent zeker is. Maar de Spelen worden steeds commerciëler. Het is goed dat de FINA kijkt naar mogelijkheden om de sport aantrekkelijker te maken.''