Abbas eist bestand van Palestijnen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwacht dat alle Palestijnse groepen zich achter een overeenkomst zullen scharen om de wapens tegen Israël voor onbepaalde tijd neer te leggen.

In een gesprek met de Israëlische televisie zei Abbas gisteravond dat alle organisaties, ook de moslimfundamentalistische groepen Hamas en Islamitische Jihad, bereid zijn tot een staakt-het-vuren, een hudna, ,,om de hervatting van het vredesproces een kans te geven.''

Abbas komt morgen met de leiders van Hamas, Islamitische Jihad, Fatah, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, het Democratische Front en de communistische Volkspartij bijeen in Kairo. De Palestijnse gesprekken om de huidige periode van ,,kalmte'' om te zetten in een langdurige wapenstilstand vinden plaats onder auspiciën van de Egyptische president Mubarak.

Hamas, dat zaterdag heeft aangekondigd te zullen deelnemen aan de eerste Palestijnse parlementsverkiezingen sinds 1996, stelt als voorwaarde dat Israël ook de militaire activiteiten staakt. President Abbas, die vandaag minister-president Jan-Peter Balkenende ontvangt, zei daarom dat het noodzakelijk is dat de Israëlisch-Palestijnse gesprekken over het vrijlaten van gevangenen en het steeds uitgestelde vertrek van het Israëlische leger uit steden op de Westelijke Jordaanoever resultaten gaan opleveren.

Deelname van Hamas aan de verkiezingen op 17 juli voor de wetgevende vergadering betekent dat Fatah, de partij van Abbas, voor het eerst zware concurrentie zal krijgen. Palestijnse en Israëlische commentatoren verwachten dat een succes van Hamas in juli het verdere verloop van de Israëlisch-Palestijnse gesprekken in hoge mate zal beïnvloeden. Abbas verwelkomde de beslissing van Hamas in de Palestijnse gebieden. ,,Dit betekent dat zij een actieve rol willen spelen in het politieke leven, dus een politieke partij worden. Een politieke partij kan geen militaire organisatie zijn'', aldus Abbas.

De Israëlische premier Sharon, die vandaag ook premier Balkenende spreekt voor een kennnismakingsgesprek, eist dat Abbas Hamas en andere organisaties ontwapent. Er kan geen voortgang worden geboekt als de terroristen niet helemaal uitgeschakeld zijn'', aldus Sharon in gesprek met VN-chef Kofi Annan, die net als Balkenende en andere regeringsleiders in Israël is voor de opening van het nieuwe holocaust-museum van Yad Vashem.

Sharon kondigde aan dat Israël 24 van de 105 illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal afbreken. Een comité moet die ontruimingen gaan voorbereiden, maar er is geen tijd afgesproken. Tegen de zin van de regerende Arbeidspartij wordt daar niet direct mee begonnen nu na zeven maanden onderzoek is vastgesteld dat alle buitenposten illegaal zijn gebouwd. De Israëlische premier wil eerst de nederzettingen in de Gazastrook ontmantelen.