Water

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: het flesje water gezond, handig en goedkoop. Dat zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen voor de populariteit van het flesje water onder scholieren. Op het Amsterdams Lyceum lopen in de pauze heel wat leerlingen rond die eruit drinken.

Roos heeft een halve-literfles Spa blauw bij zich. ``Per dag moet je twee liter water drinken. Als ik soms mijn flesje vergeet, dan vraag ik aan vriendinnen of ik wat uit hun flesje mag drinken.'' Ze vindt water niet alleen gezond, maar ook lekker. ``Ik drink liever water bij een boterham dan iets zoets. Als het flesje leeg is, dan vul ik hem altijd weer bij op de wc. In de klas mag je niet drinken, maar dat doe ik soms wel.''

Kleine flesjes Spa lijken het populairst, maar sommige leerlingen vullen ook andere flesjes. De 15-jarige Lara heeft een groen flesje Sprite bij zich. ``Mijn moeder vertelde een keer dat water heel gezond is en gaf een flesje mee naar school. Nu drink ik elke dag water op school. Het is handig dat je geen drinken meer hoeft te kopen en snel een flesje kunt vullen.''

Peter uit 5 havo neemt nooit water mee naar school; ``gewoon niet lekker''. Liever drinkt hij pakjes frisdrank. Volgens hem drinken meisjes veel vaker uit een flesje water. ``Dat doen ze misschien voor de lijn. Als je veel water drinkt, heb je namelijk minder snel honger.''

Charlotte uit 5vwo drinkt meer water als ze zich wat zorgen om haar uiterlijk maakt. ``Als ik wat minder aandacht van jongens krijg, dan ga ik gezonder eten en meer water drinken. Het is goed voor de huid.'' Ze heeft een paar vriendinnen die soms alleen water mee naar school nemen en geen eten. ``Die willen dan afvallen, terwijl ze totaal niet dik zijn. Water drinken vind ik niet erg, maar niet eten is echt belachelijk.''

    • David Haakman