Washington matigt beleid jegens Iran

De Verenigde Staten zijn bereid Europese pogingen te steunen om Iran met economische prikkels over te halen zijn nucleaire ambities op te geven. Dat zei gisteren de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. De uitlating komt neer op een duidelijke wijziging van het Amerikaanse beleid ten aanzien van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma.

Washington zal de toelating van Iran tot de Wereldhandelsorganisatie WTO steunen. Het zal ook ,,van geval tot geval'' de levering van vliegtuigonderdelen aan Iran toelaten. Met die economische prikkels moeten de diplomatieke pogingen van de Europese Unie in de onderhandelingen met Iran worden ondersteund, zo maakte minister Rice duidelijk. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië proberen Iran over te halen zijn nucleaire programma te beperken. Washington verdenkt het Iraanse regime ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Teheran ontkent dat en zegt dat het programma bestemd is voor het opwekken van energie.

Gisteren liep in Genève de vijfde onderhandelingsronde tussen Europese en Iraanse experts over het Iraanse nucleaire programma ten einde; er is geen vooruitgang geboekt.