VS: tekort handel groter dan verwacht

De Verenigde Staten hebben in januari met hun buitenlandse handel een tekort opgelopen van 58,3 miljard dollar (43,3 miljard euro). Het tekort is groter dan was verwacht.

Dat heeft het Amerikaans ministerie van handel in Washington gisteren bekendgemaakt.

Het gemiddelde van de ramingen van analisten kwam neer op een tekort van 56,5 miljard dollar. Het negatieve saldo in december is herzien van 56,4 miljard dollar tot 55,7 miljard dollar. Het ministerie van Handel zei dat het tekort van januari het op een na grootste in de Amerikaanse geschiedenis is. De import nam toe met 1,9 procent tot het recordbedrag van 159,1 miljard dollar. De export groeide met 0,4 procent tot 100,8 miljard dollar. Ook dat bedrag is een record.

De aandelenbeurzen in New York eindigden gisteren met verliezen in een reactie op de teleurstellende cijfers over de Amerikaanse handelsbalans. Ook de stijgende olieprijs deed de beurs geen goed. Een fraaie tussentijdse rapportage van chipfabrikant Intel kon geen verandering aanbrengen aan het negatieve sentiment.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 75,97 punten, ofwel 0,7 procent, lager op 10.775,54. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 0,9 punt (18,12 procent) op 2041,60.

Intel verhoogde zijn verwachtingen over de resultaten in de eerste drie maanden van het jaar. De grootste chipmaker van de wereld gaat ervan uit betere resultaten te boeken, omdat het de productiekosten kan beperken. Toch verloor het aandeel 2,6 procent. Voor veel analisten en beleggers kwam de verbeterde prognose niet als een verrassing.

Ook verzekeraar American International Group (-2,1 procent) en computermaker Hewlett-Packard, dat 3,2 procent minder waard werd, waren aan de onderkant van de Dow-Jonesindex terug te vinden. Het technologieconcern Honeywell, oliemaatschappij ExxonMobil en aluminiumproducent Alcoa behoorde tot de spaarzame stijgers met koerswinsten variërend van 0,4 tot 1,7 procent. De detailhandelconcerns Kmart en Sears schoten respectievelijk 13,3 en 7,9 procent omhoog. Dat hadden zij te danken aan de invloedrijke zakenbank UBS, die voor beide bedrijven zijn beleggingsadvies naar boven bijstelde.