Volleyballers Nesselande bereiken finale

De volleyballers van VC Nesselande uit Rotterdam hebben zich gisteravond geplaatst voor de finale van de Top Teams Cup. In de halve finale van de final four versloeg de Nederlands kampioen Omniworld uit Almere met 3-0 (25-19, 25-20 en 25-23).

Tegenstander in de finale is vanavond het Griekse Olympiakos Piraeus, dat met 3-0 (25-22, 25-17 en 25-20) won van Dukla Liberec uit Tsjechië. De aanwezigheid van twee Nederlandse teams in de finaleronde is uitzonderlijk, omdat de clubs de laatste jaren internationaal matig presteerden. Laatste hoogtepunt was twee jaar geleden toen Dynamo uit Apeldoorn in eigen hal de Top Teams Cup won en trainer Toon Gerbrands met een mooie prijs uitgeleide deed.

Nesselande-trainer Peter Blangé noemde de aanwezigheid van twee Nederlandse ploegen in Athene een bewijs dat het clubvolleybal in de lift zit. ,,En dat geldt ook voor de Top Teams Cup, waarvan het niveau gestaag omhoog gaat. Het is nog geen Champions League, maar daar hopen we volgend seizoen aan mee te doen. We hebben ons dankzij het winnen van de nationale beker al voor dat toernooi geplaatst en wordt door het clubbestuur alles in het werk gesteld ook aan de hoge financiële en facilitaire eisen te voldoen.''

Als Nesselande Champions League gaat spelen, wordt dat een beproeving voor de weliswaar geroutineerde, maar relatief kleine spelers. In de Top Teams Cup kan Nesselande het gebrek aan lengte compenseren met een sterk collectief en slim spel, maar op het niveau Champions League zal dat voordeel minder evident zijn.

Voor Blangé was de overwinning gisteravond in die zin zoet, dat hij als speler weinig goede herinneringen bewaart aan de kolossale Peace and Friendship Hall, waar vorig jaar zomer ook het olympisch volleybaltoernooi werd gehouden. Hoewel de oud-international het een van de mooiste speelzalen vindt, zou hij er graag eens een finale winnen.

De drie finales die Blangé er speelde, gingen alle verloren. In 1993 verloor hij met zijn Italiaanse club Parma de Champions-Leaguefinale tegen Ravenna om de jaren daarna met het Nederlands team tweemaal pijnlijk onderuit te gaan tegen Italië. Eerst in 1993 in de finale van het Europees kampioenschap en een jaar later in de eindstrijd van het wereldkampioenschap.

Nesselande verdiende de zege tegen Omniworld op basis van dominant spel in de eerste twee sets en dankzij het sterke collectief in de derde. Die laatste set speelde Omniworld agressiever dan de twee ervoor, maar maakte Nesselande de belangrijke punten. Bovendien had het geluk dat de scheidsrechter in de eindfase een dubieus punt aan de Rotterdamse ploeg toekende, waarmee de stand 22-22 werd in plaats van 23-21 voor Omniworld. Vanaf dat moment was het verzet van Omniworld gebroken.

    • Henk Stouwdam