Volkslied

Hans Melchers stopt met sponsoring van Team Oranje, zo kopt de nieuwe website van IMP, het bridgeblad voor gevorderden (www.imp-bridge.nl). Melchers heeft de kraan van vijftigduizend euro per jaar ten faveure van de kernploeg dichtgedraaid. In de volgende IMP – verschijning medio april – vertelt de bridgeweldoener waarom hij tot zijn besluit is gekomen. Het is voor de Stichting Topbridge Nederland te hopen dat zij deze klap overleeft. Tijdens het wonden likken zal zij zich ongetwijfeld afvragen wat zij verkeerd heeft gedaan, want geld lijkt niet het breekpunt bij de puissant rijke Melchers. Half april weten we meer.

Het blijft speculeren, maar Melchers' beslissing kan niet gebaseerd zijn op gebrek aan resultaat van Team Oranje. De afgelopen jaren waren beslist hoopvol, met als voorlopig hoogtepunt de zilveren medaille op de World team Olympiad van Istanbul in 2004. Op de website van IMP staat een verslag van Sjoert Brink, met zijn 23 jaar de jongste speler die ooit in de finale stond van een bridge-Olympiade. Brink besluit zijn reportage vol bravour met een boodschap aan het winnende Italiaanse team: luister maar goed naar jullie volkslied, het zal de laatste keer zijn. In dat kader laat hij een spel zien uit de slotzitting, waarop Team Oranje voor een keer zijn Italiaanse tegenstrever de baas is:

N/Allen

♠ H B 10 9 7 5 2

♡ 8 6 4

♦ 5

♣ 5 3

♠ A

♠ V 4 3

♡ H V 3 2

♡ A 10 9 5

♦ H V 8 2

♦ A 3

♣ V B 7 4

♣ A H 10 6

♠ 8 6

♡ B 7

♦ B 10 9 7 6 4

♣ 9 8 2

Maarten Schollaardt en Bas Drijver bieden en maken als OW 7♡. Nederland plus 2210. Op de andere tafel een enorme stunt van Sjoert Brink, die als zuid het 1SA openingsbod van oost, Norberto Bocchi, doubleert. Brinks doublet is conventioneel en geeft een lange lage kleur aan. Iets dergelijks doe je natuurlijk op een veel sterkere kaart, maar Brink vond dat er iets moest gebeuren (Nederland stond zwaar achter) en dacht bovendien in geval van nood te kunnen vluchten naar 2♦. Het doublet leidde in ieder geval tot verwarring bij Bocchi en zijn partner Duboin, die er niet meer uitkwamen en in 6♣ afstopten. Dertien imps winst voor Team Oranje.

    • Jan van Cleeff