Verdachten vrij in zaak-moskee

De rechtbank in Roermond heeft gisteren twee verdachten van poging tot brandstichting op een moskee in Venray vrijgelaten. De 20-jarige Dusty van H. uit Horst en zijn even oude plaatsgenoot Mandy M. werden weliswaar veroordeeld voor het helpen met de voorbereidingen van de brandstichting, maar hun celstraf is gelijk aan de tijd dat ze in voorarrest zaten. Het tweetal zat sinds november vast.

De rechtbank beslist op 23 maart over de straf voor de twee hoofdverdachten. Het openbaar ministerie heeft tegen de 24-jarige Stefan van T. uit Venlo drie jaar gevangenisstraf geëist. Justitie ziet in hem een van de drijvende krachten achter de poging tot de brandstichting.

De zaak tegen de tweede hoofdverdachte, de 20-jarige Peter G. uit Tienray, is aangehouden tot 22 maart, omdat zijn advocaat niet het volledige dossier had ontvangen.

De politie hield in de nacht van 10 op 11 november bij de moskee in Venray G. en Van T. aan. In hun auto werden vier molotovcocktails aangetroffen. De politie was getipt over een op handen zijnde brandstichting bij de moskee en kende de nummerplaat en het type auto van de verdachten.

De vier verdachten zijn zogeheten `Lonsdalers', een groep jongeren in Noord-Limburg en Oost-Brabant met extreemrechtse opvattingen.

Na de moord op Theo van Gogh op 2 november zijn op verscheidene plaatsen aanslagen gepleegd op islamitische doelwitten, veelal door `baldadige' jongeren. Eerder deze week had een 16-jarige jongen die betrokken was bij de brandstichting in de islamitische basisschool in Uden op televisie verklaard dat die actie gepland was. De jonge betuigde spijt voor zijn daad. De school ging volledig in vlammen op.

Begin deze deze week werd de 25-jarige R.M. uit Joure veroordeeld tot twee jaar celstraf omdat hij had geprobeerd een moskee in Heerenveen in brand te steken. De rechtbank in Leeuwarden rekende het de man zwaar aan dat hij zijn daad pleegde vlak na de moord op Theo van Gogh. ,,Daardoor is de emotionele schade bij de islamitische gemeenschap groot'', was het oordeel van de rechtbank.