Veel Duitse kunst op Armory in New York

The Armory Show is de belangrijkste beurs voor moderne kunst in New York. Dit jaar doen er vijf Nederlandse galeries mee.

Kim Anderson, een smetteloos geklede kunstverzamelaar uit Detroit, staat te glimmen op de Armory Show in New York. Hij heeft net, ruim voor de officiële opening, een kunstwerk gekocht voor de weggeefprijs van 3500 dollar. Naam van kunstenaar noch galerie willen hem te binnen schieten. ,,Wacht, ik bel mijn consultant.''

De hausse op de wereldwijde markt voor moderne kunst toont geen tekenen van vermoeidheid. De Armory Show, die in zes jaar tijd is uitgegroeid tot de belangrijkste internationale kunstbeurs in New York, kreeg dit jaar ruim vijfhonderd aanvragen van galeries, maar honoreerde er `slechts' 162. ,,In plaats van meer galeries, willen we vooral goede nieuwe kunst'', zegt directeur Katelijne de Backer. Dat `nieuw' moet letterlijk genomen worden: diverse galleries hebben hun kunstenaars speciaal werk laten maken.

De Armory begon in het Gramercy Park hotel, verhuisde toen naar een voormalige `armory' (wapenopslag), maar wordt sinds vorig jaar gehouden in twee roestige havengebouwen die ter hoogte van de vijftigste straat brutaal de Hudson rivier insteken. Amerikaanse en Europese galeries zijn zoals altijd dominant, hoewel dit jaar ook zelfs India van de partij is. Duitsland is opvallend goed vertegenwoordigd. De Duitse overheid, die de 39 aanwezige galeries steunt, heeft her en der hoopvol borden met `Young German Artists' opgehangen, naar het Britse voorbeeld uit de jaren negentig.

Bij de Produzentengallerie Hamburg zit men ontspannen sushi te eten. Dat kan ook omdat Der Erste Frost, een splinternieuw, verraderlijk simpel schilderij van schilder Norbert Schwontkowski, die de galerie vertegenwoordigt, net is verkocht voor 9000 euro. Op andere werken zijn opties genomen. En de beurs is nog niet eens officieel geopend. Dat zou pas gebeuren op de receptie donderdagavond, die een gelaagde toegangsprijs kent: hoe eerder men komt, hoe meer men betaalt: 1000 dollar om 5 uur, 500 dollar om half zes, en 250 dollar om zeven uur.

,,We hebben doeken verkocht nog voordat we ze goed en wel aan de muur hadden hangen'', zegt David van Doesburg van Galerie Diana Stigter, een van de vier Amsterdamse galeries die op de Armory Show een stand heeft, en kunstenaars zoals Iris van Dongen en Maaike Schoorel vertegenwoordigt. ,,Zoiets zou in Basel nooit kunnen. Maar goed, een luxeprobleem.''

Art Basel is de belangrijkste beurs voor moderne kunst ter wereld. De organisatie heeft tegenwoordig een filiaal in Miami, een show die met de Armory concurreert. ,,Ik heb een voorkeur voor Miami'', zegt Fons Welters, die al enkele jaren op de Armory Show staat, met kunstenaars als Atelier van Lieshout en Berend Strik. ,,Het is hier een beetje een chaos.'' Maar ook hij doet goede zaken.

Een van de luchtigste kunstwerken op de Armory is Magic Lamp van performancekunstenares Jamie Eisenstein. Door een gat in een lijst aan de muur komt haar arm gestoken, met een peertje in de hand, dat af en toe zachtjes aanflikkert. Prijs: 2500 dollar. Daarvoor krijg je de lijst en het peertje, en een bordje: `Be right back'.

The Armory Show. T/m maandag 14/3. Inl.: www.thearmoryshow.com

    • Viktor Frölke