Van kantelpunt naar dieptepunt

Maandagochtend gaat Gerrit Zalm fluitend naar zijn werk. Mooi weer of niet, het is hoe dan ook een mooie dag. Want het is payday. Niet dat dan al zijn salaris van ruim 10.000 euro bruto wordt gestort, maar wel circa 90 miljoen euro van automatiseringsbedrijf Getronics. Zo'n extraatje komt niet elke dag de schatkist vullen.

De overheid is tot maandag voor een kwart eigenaar van automatiseerder PinkRoccade, het bedrijf dat Getronics voor 350 miljoen euro inlijft. Aan de overname van PinkRoccade is een maandenlange strijd vooraf gegaan. Niet alleen Getronics wilde Pink aan de haak slaan, maar ook het kleinere, beurgenoteerde Ordina. De laatste was bereid 370 miljoen euro op tafel te leggen.

De strijd om PinkRoccade was vooral opmerkelijk omdat de overheid zich actief opstelde. Dat was kortgeleden nog anders. De staat was een meegaande aandeelhouder, die bijvoorbeeld de miljardendeals van telecombedrijf KPN goedkeurde, terwijl deze later het concern naar de rand van de afgrond dreven. Ook over de pensioenkostenexplosie voor directie en personeel van De Nederlandsche Bank (DNB) maakte de overheid zich vorig jaar nog geen al te grote zorgen.

Maar de overname van Pink-Roccade is, zoals dat in goed Nederlands heet, een inflection point voor de overheid geweest. Een kantelpunt waarbij de staat zich voortaan opstelt als een zakelijk ingestelde aandeelhouder. Eén die gaat voor de poen. Of zoals dat netjes in brochures heet: voor winstmaximalisatie.

De overheid wilde dat Ordina een eerlijke kans kreeg om een bod op PinkRoccade uit te brengen. Met een kwart van de aandelen in handen kan een aandeelhouder dit soort eisen stellen. Een paar andere grote beleggers deden mee, en daarom moesten de directie en commissarissen van PinkRoccade terug naar de onderhandelingstafel. Niet eerder had de overheid een dergelijk machtswoord gesproken.

Door de strijd werd Getronics gedwongen zijn bod te verhogen. Aanvankelijk bood het voor elk aandeel Pink een bedrag van 4,10 euro plus zes aandelen Getronics, goed voor een waarde van 338 miljoen euro. Vervolgens bood Getronics 350 miljoen euro in contanten. Ordina haakte af, waardoor de hoofdprijs van 370 miljoen euro aan de aandeelhouders voorbij ging.

Maar wat wil het lot: het oude bod van Getronics is op basis van de koers van vrijdag bijna 385 miljoen euro waard. Dat is 35 miljoen meer dan het huidige bod en daarmee loopt de overheid bijna 9 miljoen euro mis.

Zalm loopt maandag fluitend naar zijn werk. Het is voor hem niet te hopen dat hij zijn schatkistbewaarder tegenkomt.

    • Mark Houben