Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het werk van van het Amsterdamse advocaten-echtpaar Carry en Geert-Jan Knoops. In het door een burgeroorlog verwoeste Sierra Leone staan zij verdachten bij die voor het VN-tribunaal moeten verschijnen. Om hun cliënten zo goed mogelijk bij te staan zoeken zij in de binnenlanden van dit voormalige oorlogsgebied naar getuigen van deze bloedige strijd. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

Thema-avond: Voor de klas. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.10-0.17u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden: Rogier van Otterloo. Over de `rechtse muziek' van de in 1988 overleden Nederlandse componist Rogier van Otterloo. Hij blijkt de koning van de intro, een schrijver van geraffineerde arrangementen, originele composities en zo nu en dan een kaboutermuziekje. Ned.3, 11.00-12.00u.

C-Majeur. Portret van de Russische pianist Arcadi Volodos. Zijn spel wordt omschreven als een combinatie van de fantasie van Horowitz, de architectuur van Richter en de technische perfectie van Michelangi. In het portret zien we hem tijdens de repetitie en de uitvoering van het 3de Pianoconcert van Rachmaninov en een recital met werken van Schubert, Liszt en Villa-Lobos. Ned.1, 15.05-16.00u.

Close up: Bob Rooyens. Portret van televisieregisseur Bob Rooyens die dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert. Ook geeft Rooyens zijn mening over de televisie van nu en over de wijze waarop vooral de publieke omroep het moet ontgelden. Hij werkte o.a. met Liesbeth List, Ramses Shaffy, Senta Berger, Esther Ofarim en Dusty Springfield. Ned.1, 18.30-19.20u.

Paul Rosenmöller en Geert Mak. Herhaling uit december van het vorig jaar waarin de oud-politicus Paul Rosenmöller met schrijver Geert Mak op een aantal plaatsen, waaronder Jorwerd en het War Cabinet van Churchill in Londen, gesprekken voert over het politieke klimaat in Nederland. Ned.1, 23.00-23.40u.

FILM

The Big Bus (James Frawley, 1976, VS). Luidruchtige parodie op rampengenre. Een nucleair aangedreven touringcar biedt plaats aan bekende namen als Ned Beatty, Jose Ferrer, Larry Hagman en Sally Kellerman. SBS6, 13.00-14.35u.

Never Cry Wolf (Carroll Ballard, 1983, VS). Gevoelige Disney-productie gaf nieuwe vorm aan traditionele wildlife-films. Eenzame bioloog bestudeert aan de poolcirkel het gedrag van de wolf en gaat daarbij steeds meer op zijn onderzoeksobject lijken. BBC2, 13.50-15.30u.

Pupendo (Jan Hrebejk, 2003, Tsjechië). Hrebejk, wiens oeuvre systematisch de Tsjechische geschiedenis in beeld brengt, doet nuchter verslag van de terugkeer van een sinds het eind van de Praagse Lente in 1968 uitgerangeerde kunstenaar. Ned.3, 14.00-15.54u.

.Rain (Christine Jeffs, 2001, Nieuw-Zeeland). Zorgvuldig en sensitief portret van de lijdensweg van een adolescente: 13-jarig meisje ontdekt haar seksualiteit en koestert zowel afschuw als jaloezie jegens haar licht overspelige moeder. RTL5, 14.45-16.30u.

The Best of Times (Roger Spottiswoode, 1986, VS). Robin Williams wil zijn fatale misser tijdens een football-wedstrijd, vijftien jaar eerder op high school, alsnog goedmaken door de wedstrijd opnieuw te spelen. Komedie die nooit echt leuk wordt. Ook met Kurt Russell, Pamela Reed. RTL5, 16.30-18.30u.

.Être et avoir (Nicolas Philibert, 2002, Frankrijk). Door pers en publiek omarmde documentaire registreert zorgvuldig de lessen in zomaar een dorpsschooltje in de Auvergne. Hartenbreker Jojo van vier, die er nooit helemaal met zijn hoofd bij lijkt, het grote meisje dat liefst voorgoed op school zou blijven, de dikke jongen die zich met zijn hele familie het hoofd breekt over sommen en natuurlijk meester Lopez die hun allemaal de weg wil wijzen. Het zijn allemaal universele helden gebleken. Ned.3, 19.15-21.00u.

Eraser (Chuck Russell, 1996, VS). Even vlot als voorspelbaar spionage-actie-vehikel voor Arnold Schwarzenegger. Hij beschermt Vanessa Williams tegen schurk James Caan. Veronica, 20.30-22.40u.

The Rat Race (Robert Mulligan, 1960, VS). Bitterzoete grotestadskomedie. Musicus Tony Curtis en danseres Debbie Reynolds delen een flat in New York. Maandag, SBS6, 15.25-17.25u.

RADIO

OVT. In het tweede uur het eerste deel van een documentaire over Radio Luxemburg, eind jaren vijftig en begin jaren zestig het commerciële radiostation waar je rock & roll en de eerste popmuziek kon horen. Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio 1-journaal. Onder meer een gesprek met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Geus over zijn WAO-plan, de middeninkomens en de actuele politieke situatie. Verder geven Haagse veteranen – oud-ministers Job de Ruiter, Frank de Grave en oud-Tweede-Kamerlid Remi Poppe – hun visie op de actuele politiek. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Gesprek met actrice Chiara Tissen (1964) over haar literaire debuut De Valduik. Verder directeur Alexander van Grevenste van het Bonnefantenmuseum in Maastricht over de tentoonstelling Verzamelen met werken van nationale en internationale kunstenaars. Live-muziek van zangeres Sarah Fairfield. Radio 1, 19.00-20.00u.

Radio atelier. Portret van de 60-jarige dr. D.F. Swaab, hoogleraar neurobiologie en 25 jaar directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek in Amsterdam. Swaab weet bijna alles van de hypothalamus, het stukje brein dat hormonen aanmaakt, van Alzheimer en de oorsprong van homoseksualiteit. Radio 1, 21.04-22.00u.