Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage uit Libanon en een gesprek met oud-trainer Ric O'Barry van de dolfijn Flipper, uit de gelijknamige serie, die zich ontpopt heeft als tegenstander van het exploiteren van dolfijnen in pretparken als het Dolfinarium. Ned.3, 22.10-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Andries. In deze gesprekken op locatie een gesprek met oud-politicus Dries van Agt op de Gazastrook in Israël. In de jaren na zijn premierschap is hij anders gaan denken over de opstelling van Israël in het vredesproces met de Palestijnen. Ned.1, 20.30-21.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Nieuw in Nederland. In deze 30-delige serie waarin museale aanwinsten worden behandeld gaat het over het onlangs door De Paviljoens in Almere aangekochte werk Table van Yael Davids. Het typerende aan het werk van Davids is dat haar kunstobjecten niet af zijn zonder mensen er deel van uit te laten maken. Ned.1, 17.00-17.10u.

What not to wear. Eerste aflevering van een BBC-serie waarin kledingadviseuse Trinny Woodall en Susannah Constantine vernietigend commentaar leveren op de persoonlijke modestijl van een vrouw. Yorin, 19.00-19.30u.

Opgelicht. Aandacht voor een 56-jarige Nederlander die zich voordoet als fiscalist, advocaat en beleggingsadviseur en in die hoedanigheid oudere Nederlanders aan de Costa Blanca in Spanje voor tienduizenden euro's heeft opgelicht. Ned.2, 20.30-21.15u.

De Grootmeesters. Vanavond met de familierecht-advocaten mr. M. Burgers en mr. E.R. Luijten in de eerste halve finale. Ned.3, 21.00-22.00u.

Crufts 2005. Rechtstreeks verslag van de hondenshow in de Birmingham NEC. Vanavond worden jachthonden beoordeeld en worden de honden getest op gehoorzaamheid. BBC2, 21.05-22.15u.

FILM

Buster (David Green, 1988, GB). Charmant maar onhandig geschreven mengsel van misdaadfilm, komedie en love story vertelt authentieke geschiedenis van Buster Edwards, een Londense kruimeldief die in 1963 meedeed aan de Grote Treinroof en tot zijn verbazing uitgroeide tot een der meest gezochte criminelen van het Koninkrijk. Innemend debuut van Phil Collins als serieus acteur. Ook met Julie Walters. RTL5, 20.30-22.25u.

Message in a Bottle (Luis Mandoki, 1999, VS). Voorgekookte formule-verfilming van bestseller van Nicholas Sparks. Met Robin Wright Penn als naar romantiek smachtende gescheiden moeder, Kevin Costner als zwijgzame ruwe bolster en weduwnaar, die zichzelf uit verdriet heeft veroordeeld tot sociaal en geografisch isolement, en Paul Newman als zijn onverstoorbare, levenswijze oude vader. VRT, 21.30-23.38u.

Sneakers (Phil Alden Robinson, 1992, VS). Een zogeheten hi-tech caper movie (`kwajongensfilm'). Robert Redford is een computerexpert die door de Amerikaanse veiligheidsdienst wordt gedwongen met zijn halfcriminele vrienden een serieuze inbraak te plegen. Ook met Dan Aykroyd, Ben Kingsley, Mary McDonnell, Sidney Poitier. Net5, 22.50-1.10u.

The Hurricane (Norman Jewison, 1999, VS). Denzel Washington steelt de show in door Jewison met alle denkbare beeldclichés dichtgemetselde verfilming van het waargebeurde verhaal van de bokser Rubin 'Hurricane' Carter, die in 1966 ten onrechte wordt beschuldigd van moord en daarvoor 20 jaar de gevangenis ingaat – protesten van beroemdheden als Mohammed Ali en Bob Dylan ten spijt. Ned.3, 23.10-1.35u.

Trainspotting (Danny Boyle, 1996, GB). Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing te midden van visueel en muzikaal vuurwerk. Veronica, 23.55-1.30u.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen. BBC1, 0.15-2.00u.

The Spanish Prisoner (David Mamet, 1997, VS). Koele thriller. Whizz kid Campbell Scott is bang dat zijn baas met zijn uitvinding aan de haal gaat en denkt ten onrechte bijstand te kunnen vinden bij gladjanus Steve Martin. Ook met Ben Gazzara, Rebecca Pidgeon. Ned.1, 0.40-2.20u.

RADIO

Knetterende letteren. Debat over het boekenweekgeschenk Zomerhitte van Jan Wolkers en over de vraag of de oude meester het nog kan. Ook een gesprek met schrijver Tomas Lieske van het thema van de boekenweek (geschiedenis) en zijn historische novelle Mijn soevereine liefde, over de Spaanse koning Filips II (1527-1598). En fotograaf Eddy Posthuma de Boer over de heruitgave van het fotoboek van Johan van der Keuken Wij zijn 17. 747AM, 14.02-15.00u.

Opera live. Rechtstreeks uit de Metropolitan Opera uit New York de opera Il barbiere di Siviglia van Rossini door koor en orkest van de Metropolitan Opera onder leiding van Maurizio Benini. Radio 4, 19.02-23.00u.

Opium. Gesprek met kunsthistoricus en hoogleraar Carel Blotkamp over zijn keuze uit de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Verder Jan Rot en Marjolein Meijers als het duo An + Jan over hun cd met de Nederlandse bewerkingen van klassiekers als Imagine, Hey Joe en Monday, Monday. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. De 15-jarige havo-leerlinge Marieke Lodder praat met interviewer Šimek. De interviewer laat zich interviewen door een teenager. Radio 1, 0.04-1.00u.