Spider Rico met stoere garagerock

Garagerock is heel beperkte muziek. Toch moeten die beperkingen ergens toe leiden, want anders zou dat genre het niet al zo'n veertig jaar volhouden. Live laat de jonge Haagse band Spider Rico overtuigend zien waar de kracht van zulke beperkingen in schuilt, en ook wel de zwakte.

Om met dat laatste te beginnen: het is maar goed dat zo'n optreden slechts drie kwartier duurt, want dan heb je alle variaties op het garagerock-stramien wel uit den treure langs horen komen. Maar het enthousiasme maakt een groot deel van de essentie uit.

Hun neiging tot hyperactiviteit blijft niet beperkt tot de nummers zelf, waarin steevast in een minuut of twee een punt gezet moet worden. Vooral de overenthousiaste aankondigingen en afkondigingen en verdere tussenwerpsels van Dennis Weening, een van de twee zangers-gitaristen, zijn een bron van vermaak.

De muziek van Spider Rico is al net zo stoer als deze Hagenezen eruit zien, met hun bakkebaarden en tatoeages. Snel, hard, chaotisch. De ritmesectie dreigt zichzelf continu voorbij te jakkeren en het geluidsbeeld zit volgepropt met overstuurde gitaren en dito klinkende zang, beurtelings van Weening en van Lennie Kruithof. De adrenaline vloeit net zo rijkelijk als het bier. De kracht van Spider Rico is dat hun muziek bijzonder vanzelfsprekend klinkt: dat prijsnummer Get Over You naar verluidt in tien minuten werd geschreven, is dan zelfs een aanbeveling.

Concert: Spider Rico. Gehoord : 10/3, Vera. Herh. 26/3, Q-bus Leiden, 2/4, De Bunkert Gemert, 9/4, De Klos Emmeloord, 14/4, Waterfront Rotterdam.

    • Jacob Haagsma