Schiphol wacht nieuwe schadeclaim

Luchthaven Schiphol wacht waarschijnlijk een nieuwe miljoenenclaim van projectontwikkelaar Chipshol. Chipshol overweegt meer dan 200 miljoen euro te eisen, omdat Schiphol al enige jaren de ontwikkeling van een stuk grond zou tegenhouden. Dat heeft directeur P. Poot van het vastgoedbedrijf gisteren gezegd. Chipshol kreeg begin dit jaar van de rechter het gelijk aan zijn kant in een slepend conflict over een andere locatie, het Groenenberg-terrein.

De nieuwe kwestie gaat om een stuk grond ten noorden van Schiphol, bij Badhoevedorp-Zuid, waar Chipshol een groot bedrijvenpark wil neerzetten. De plannen daarvoor liggen volgens Poot sinds begin jaren negentig op tafel, maar Schiphol en de provincie Noord-Holland zouden de ontwikkeling van het terrein steeds hebben tegengehouden. ,,Het is onze meest interessante locatie'', aldus Poot, ,,het terrein is groter en veel hoogwaardiger dan het Groenenberg-terrein.'' Chipshol heeft geprobeerd tot een schikking te komen met de luchthaven. ,,We hebben een brief gestuurd aan de raad van commissarissen. Daar is tot nu toe niet op gereageerd. Mijn advocaten adviseren mij nu een schadeclaim in te dienen.'' De claim kan oplopen tot 200 miljoen euro.

Voor Groenenberg moet Schiphol, zo bepaalde de rechtbank in Haarlem in januari, 97,5 miljoen euro betalen, een bedrag dat met rente boven de 100 miljoen kan komen. De rechter achtte angetoond dat Chipshol door de aanleg van de nieuwe Polderbaan het Groenenberg-terrein niet kon bebouwen, terwijl het daar wel een vergunning voor had.

Chipshol overweegt een derde schadeclaim in te dienen als de zesde start- en landingsbaan van Schiphol wordt aangelegd. De baan ligt al op de tekentafel en de aanleg ervan zou betekenen dat een deel van een door Chipshol ontwikkeld kantorenpark op Schiphol-Rijk tegen de vlakte moet. Chipshol heeft een deel van zijn vastgoed op Schiphol-Rijk verkocht. Directeur Poot verwacht dat andere projectontwikkelaars en bedrijven die kantoorruimte op Schiphol-Rijk huren en bezitten ook schadeclaims zullen indienen.