Schikking in zaak van Hongaarse `Goudtrein'

De Amerikaanse regering betaalt de nabestaanden van Hongaarse joden, wier bezittingen in 1945 eerst door de nazi`s en vervolgens door de Amerikanen zijn geroofd, 25,5 miljoen dollar schadevergoeding. De schikking werd gisteren in Miami getroffen. In 1945 probeerden de Duitse bezetters van Hongarije een enorme hoeveelheid van joden gestolen kostbaarheden, waaronder 1200 schilderijen, drieduizend tapijten, goud, zilver, juwelen en serviezen per trein naar Duitsland over te brengen. De trein viel echter in Oostenrijk in handen van het Amerikaanse leger. De goederen werden vervolgens door Amerikaanse soldaten gestolen. Het geld waarover gisteren een besluit viel wordt overigens betaald aan behoeftige overlevenden van de Holocaust, en niet aan de nabestaanden van de eigenaars van de gestolen kostbaarheden.