Prijsvraag voor architectuur op bedrijventerreinen

Het ministerie van Economische Zaken gaat een prijsvraag uitschrijven voor de architectuur van de zware industrie op bedrijventerreinen.

Dat kondigt staatssecretaris Karien van Gennip (Economische zaken, CDA) aan in een vraaggesprek met deze krant over de invloed van bedrijventerreinen op het aanzien van Nederland en de economie. Zij wil ook een `pilotstudie' laten doen naar de inpassing van het geplande nieuwe bedrijventerrein in de tot nu agrarische Hoeksche Waard. De prijsvragen ligt in het verlengde van het `Actieplan Bedrijventerreinen', waarmee Van Gennip 114 miljoen euro uittrekt voor de herstructurering van oude terreinen en de aanleg van nieuwe. Van de Nederlandse beroepsbevolking werkt 40 procent op een bedrijventerrein.

Bij de behandeling van de Nota Ruimte, waar het actieplan deel van uitmaakt, heeft de Tweede Kamer herhaaldelijk kritiek uitgeoefend op de overproductie van bedrijventerreinen in Nederland. Terwijl grond voor woningbouw duur is en er aan de aanleg hoge eisen worden gesteld, is grond voor bedrijventerrein veel goedkoper, evenals de inrichting. Ook ontwerpers en landschapsbeschermers vinden dat de schaarse ruimte wordt verkwanseld door nieuwe terreinen aan te leggen terwijl er op de oude leegstand is. ,,Het probleem is dat van open ruimte de economische waarde niet wordt ingezien'', zei fractievoorzitter De Jonge van Groen Links in de gemeenteraad van Haarlemmermeer vorige week.

Deze problematiek was voor de Stichting Welstandszorg Noord-Holland aanleiding een prijsvraag uit te schrijven onder de naam `De logica van de lelijkheid' om tot een samenhangender methodiek te komen voor de planning, financiering en aanleg van bedrijventerreinen. De uitslag werd gisteren bekend gemaakt.

Staatssecretaris Van Gennip vindt niet dat er sprake is van overproductie. ,,Geen welvaart als je niet bedrijven, zowel de zware industrie als de kantoren, de ruimte geeft om dat geld te verdienen.''

De leegstand zal zich volgens haar oplossen als de economie aantrekt.

DOOIE DOZEN pagina 22

    • Tracy Metz