Peijs: schade HSL niet verhalen

Nederland zal de schade van de langere reistijd van de Hogesnelheidslijn-Zuid niet verhalen op België. Dat heeft minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) gisteren in Den Haag bekend gemaakt.

Vorig jaar bleek dat de Belgen een verkeerde berekening van de reistijd hebben gemaakt, waardoor de reistijd 17 minuten langer gaat duren dan ten tijde van de aanbesteding was gesteld. Daarvan zijn 8 minuten ,,niet meer terug te winnen'', aldus Peijs. De overige 9 minuten zullen de Belgen proberen de komende jaren proberen in te lopen. Zolang dat niet lukt, krijgt de Belgische vervoerder NMBS per minuut vertraging een half procentpunt minder inkomsten dan waar het recht op heeft. Dit bedrag vloeit naar de Nederlandse vervoerder HSA.

Peijs ziet af van pogingen de schade als gevolg van de niet meer in te halen 8 minuten te verhalen, omdat de Belgen op hun beurt nu toch bereid zijn een sneltreindienst over het HSL-spoor te onderhouden tussen Brussel en de Nederlandse steden Breda en Den Haag. Vanuit Den Haag CS zal vanaf 2007 acht keer per dag een rechtstreekse trein naar Brussel-Zuid rijden. De route gaat vanaf Rotterdam over het nieuwe HSL-spoor en loopt over Breda. De tijdwinst voor reizigers vanuit Den Haag bedraagt 26 minuten.