Oppositieleider Minsk in gevaar

De Raad van Europa maakt zich grote zorgen over de gezondheidstoestand van een van de leiders van de oppositie in Wit-Rusland, Michail Marinitsj. Deze tegenstander van de uiterst autoritair regerende president Aleksandr Loekasjenko zit in een strafkamp. Vorige week werd hij getroffen door een hersenbloeding. Volgens de Raad van Europa wordt hij niet verpleegd, hoewel hij gedeeltelijk verlamd is en moeite met spreken heeft. De voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad, René van der Linden, riep de regering in Minsk gisteren op Marinitsj in een ziekenhuis op te nemen. Marinitsj (64), presidentskandidaat in 2001, werd in december tot vijf jaar strafkamp streng regime veroordeeld omdat hij computers zou hebben gestolen. In werkelijkheid waren die geschonken door de Amerikaanse ambassade.